Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor i behov av stöd får hjälp av Finsam

Annons

Det finns en grupp människor som hamnar i en gråzon mellan olika myndigheter.

Det kan vara långtidsinskrivna vid arbetsförmedlingen, långtidssjukskrivna eller människor som haft försörjningsstöd länge via socialtjänsten.

Gemensamt för dem är att de är arbetslösa på grund av psykosocial eller annan komplex problematik.

Sedan två år tillbaka finns Finsam som riktar sig den här gruppen och att det funnits ett behov visar siffran på antalet deltagare i dag:

-För ett år sedan var det elva inskrivna. Våren 2006 ökade det till 26 stycken och per den sista december 2006 var det 61 personer totalt, berättar verkställande tjänsteman Anita Andersson-Vinbladh hos arbetsförmedlingen rehabilitering.

Förutom Andersson-Vinbladh är det fem handläggare på Finsam, på halvtid.

-De arbetar med det här på deltid eftersom de har en förankring i den reguljära verksamheten.

Finsam, som står för finansiell samordning, har fem medlemmar och från dessa är handläggarna: Karin Malmberg, socialförvaltningen i Smedjebacken, Maria Grund, försäkringskassan, Roland Melin, arbetsförmedlingen, Monica Magnusson, landstinget, och Catrin Söder, socialförvaltningen i Ludvika.

Finsam håller till på Eriksgatan i en vanlig lägenhet och det beror på att man vill avdramatisera myndighetsutövandet.

En beredningsgrupp i de båda kommunerna väljer ut personer som kan ingå i målgruppen (20-45 år). Sedan görs en noggrann utredning av personens behov, resurser, ansvar och förutsättningar för rehabilitering.

Bland annat får personen träffa sjukgymnast och psykolog för att fastställa fysisk och psykisk status. I rehabiliteringen ingår coachande samtal, friskvård som exempelvis yoga, föreläsningar, social träning med mera.

-Åtta personer har på något sätt fått hjälp och är klara. Som mål har vi att av de som ingår i verksamheten så ska minst tio procent vara självförsörjande inom tolv månader efter inskrivning, och minst 30 procent inom 24 månader, säger Andersson-Vinbladh.

I budgeten för 2007 finns totalt fyra miljoner kronor. Av dessa står försäkringskassan/länsarbetsnämnden för hälften, Landstinget Dalarna för en miljon kronor, Ludvika kommun för 640000 kronor och Smedjebackens kommun för 360000 kronor.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons