Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen skulle sälja bil men lånade ut den i stället – döms även för utpressningsförsök

En man från Borlänge har dömts för försök till utpressning samt för olovlig brukande. Mannen försökte pressa en annan man på pengar.
Han frikänns dock från misstankarna om att ha hotat honom. Mannen erkänner olovligt brukande men förnekar de övriga brotten.

Annons

En man från Borlänge har dömts för försök till utpressning samt för olovlig brukande. Han skulle sälja en bil tillhörande en kvinna i Säter men lånade ut bilen i stället för att sälja den.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Västerdalälven stiger – husvagnar räddas från vårfloden

Här stiger vattnet mot rekord – se de unika tv-bilderna från luften

Gammalt gräs torkar blixtsnabbt: Expertens tips och råd för att undvika gräsbränder

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 45-årsåldern och bosatt i Borlänge. I april 2015 fick han i uppdrag av en kvinna i Säters kommun att sälja hennes bil. Detta lyckades dock mannen inte med och när kvinnan fick tillbaka bilen i augusti samma år så märkte hon att bilen hade åtskilliga mil under dessa månader och därmed var i sämre skick än när hon lämnade bilen till mannen.

Mannen har erkänt brottet olovligt brukande. Han skulle hjälpa en vän med några affärer, vilket fick till följd att vännen blev av med sin bil. Då lånade mannen ut kvinnans bil till vännen som använde den under några månader.

Ett par månader senare, i mitten av augusti 2015, hade mannen även uppdragit sig att sälja en annan bil. Flera dagar efter att affären skulle vara klar så hade säljaren ännu inte fått några pengar och gjorde därför en polisanmälan. I samband med detta kollade säljaren upp mannen och skrev negativa saker om honom på sociala medier.

Någon dag därefter betalade mannen 10 000 kronor av de 65 000 kronor som han var skyldig säljaren. Därefter berättar säljaren att mannen började hota honom med stämningar om förtal samt att folk skulle komma efter säljaren och hans familj om säljaren inte betalade mannen 40 000 kronor.

Mannen själv har förnekat brott. Han har uppgett att det tog flera månader innan säljaren fick några pengar. Sedan fick han kännedom om att säljaren hade skrivit saker om honom på sociala medier och började då skriva sms till säljaren, bland annat om att han kunde ge igen med samma mynt.

Mannen anser att meddelandena inte inneburit några direkt hot och att tonen i sms:en var likadana åt båda håll mellan honom och säljaren.

Falu tingsrätt anser att utredningen inte visar att mannen har hotat säljaren och frikänner därför mannen från de båda fallen av olaga hot. Däremot anser tingsrätten att mannen har gjort sig skyldig till försök till utpressning mot säljaren eftersom han ville ha 40 000 kronor av säljaren.

Falu tingsrätt dömer mannen för försök till utpressning samt för olovligt brukande (av kvinnans bil). Han döms till villkorlig dom samt till att betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons