Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen "bakom 9/11" inför rätta

Annons

De första förhören med den misstänkta hjärnan bakom 11 septemberattentaten i New York och Washington, Khali Shaikh Mohammed, börjar på fredag.

Då börjar också förhören med 13 andra personer som anklagas för terrorbrott, uppgav militärtjänstemän i USA på tisdagen. Alla 14 har förts över till det omstridda fånglägret i Guantánamo på Kuba från hemliga CIA-fängelser.

De terroranklagade får inte ha försvarare vid sin sida under förhören.

Också Hambali, mannen som ska ha planerat sprängattentatet 2002 då omkring 200 människor, bland dem sex svenskar, dödades i en turistby på Bali, är med bland dem som förhörs.

Avsikten med förhören är att fastställa huruvida de 14 är "fientliga stridande", sade Pentagontalesmannen Bryan Whitman.

385 misstänkta medlemmar i al-Qaida, talibanerna och närstående islamistiska rörelser sitter inspärrade i USA:s fångläger i Guantánamo. Inspärrningen är juridiskt omstridd eftersom fångarna sitter där på obestämt tid utan att någon åtalspunkt formulerats mot dem.

Advokater till några av fångarna har vänt sig till USA:s högsta domstol och säger att de misstänkta sitter olagligt inlåsta sedan över fem år. Advokaterna begärde i måndags att inspärrningen tas upp i domstolsförhör.

TT

Mer läsning

Annons