Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation i Mora mot närgångna vargar

Annons

Det blir en fackelmanifestation med samling på Tingsnäsvägen i Mora och därefter går deltagarna via rondellen förbi Klockstapeln för samling i parken framför gamla kommunalhuset.

Under hela marschen kommer kyrklockarna från klockstapeln att ringa.

Planeringen för manifestationen klargjordes bland annat vid ett möte på torsdagen, där kommunalrådet Lasse Mattsson Frost och kyrkoherde Gunnar Kärrbom var bland deltagarna. Kommunulrådet komer att bli en av huvudtalarna på mötet i Mora.

Det var vid ett möte i söndags kväll, i Bergkarlås bygdegård, som ett 20-tal personer träffades och uttryckte oro över den senaste utvecklingen i vargfrågan.

- Idén väcktes om att genomföra en enkel och okonvitionell manifestation. De församlade vände sig spontant till mig att göra något, berättar Ola Hermansson.

Han konstaterar att under de senaste veckorna går det inte en dag utan vargobservationer bland bebyggelsen i Moras byar.

Ola räknar upp ett tiotal byar kring Mora och Orsa där vargar observerats.

- Flera grupper av vargar rör sig i området. När folket inte får stöd från mydigheterna i ärendet, så måste folket göra sin röst hörd, framhåller Ola Hermansson.

Arrangemangets kostnad rör sig om flera tusentals kronor.

- Vi kunde haft en insamling med bössor för att få ihop medel till manifestationen, men för att kunna genomföra den med kort varsel, så ställer viltvårdsföreningarna upp med 2 000 kronor vardera.

Inför samlingen fredagen den 6 januari kommer protestplakat att skrivas. 3 000 facklor ska införskaffas. Förhoppningen finns att det kommer tusentals deltagare

- Trots att vi knappt har kommit igång, har det redan kommit signaler från olika delar av landet om att delta. Till exempel anländer en busslast från Söderhamn.

I täten på manifestationen kommer det att finna ett stort plakat med huvudbudskapet flankerat av fanbärare med trumslagare intill.

Enligt Ola Hermansson finns det en historisk tradition i bygden när det gäller att ta hand om närgångna rovdjur. Så sent som för 150 år sedan genomfördes både vargskall och björnskall i Mora. Den kungjordes av prästen från prediksstolen och sedan var det obligatorisk för alla att bilda drevkedjor, där rovdjuren drevs ned till bygdes sjöar, fångades in och avlivades.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons