Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för kollektivavtal

/
  • Plats i stolen. Elektrikerförbundets Borlöngebördige förhandlingschef Ronny Wenngreb var huvudtalare vid lördagens manifestation i Borlänge. Wenngren betonade att det är viktigt att slå vakt om kollektivavtalet.
  • Viktigare än någonsin. Facklig solidaritet och kollektivavtal är viktigare än någonsin. Detta slogs med eftertryck fast vid en manifestion i Borlänge på lördagen med cirka 200 deltagare.

Annons

- Tillsammans är vi starka, betonade ombudsman Sara-Lena Karlsson ombudsman för LO Dalarna då hon vid lördagens manifestation talade på Sveatorget i Borlänge centrum.

På lördagen manifesterade fackföreningsrörelsen över hela landet för att visa att kollektivavtalet fortfarande är viktigt, kanske viktigare än någonsin. Deltagarna i manifestationen i Borlänge hade på lördagsförmiddagen i kylig snålblåst marscherat från Galaxen och genom centrum.

Sara-Lena Karlsson passade i sitt tal på att påminna om Det fackliga löftet, överenskommelsen om villkor och lägsta löner som fackföreningsrörelsens pionjärer en gång samlades runt köksbordet för att komma överens om. Med löftet att aldrig någonsin arbeta på sämre villkor eller lägre löner än vad man kommit överens om.

- Det blåser kalla vindar här i Borlänge. Det blåser kalla vindar över våra kollektivavtal också, framhöll Ronny Wenngren, Elektrikerförbundets Borlängebördige förhandlingschef som knöt an till Det fackliga löftet, nu formaliserat i kollektivavtal.

- Egentligen är det inget konstigt löfte, inte konstigare än att ICA-handlarna kommer överens om ett lägsta pris på sina varor. Vi arbetare är överens om att inte sälja vår arbetskraft billigare än vad avtalet säger, förklarade Ronny Wenngren.

Deltagarna i lördagens manifestation bjöds på ärtsoppa på Sveatorget, som tillagats av lottor som även portionerade ut soppa och tilltugg.

Mer läsning

Annons