Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manhattan påmindes om 11 september

Annons

En kraftig explosion i en underjordisk ångledning skapade panik i rusningstid på Manhattan i New York. Explosionen fick människor att fly och återuppväckte minnena från terrorattackerna den 11 september 2001.

Explosionen inträffade nära Grand Central Station klockan 18 lokal tid, midnatt svensk tid.

Hundratals människor sågs springa från platsen och myndigheterna stängde av delar av Lexington Avenue mellan Central Station och Chrysler Building. Centralstationen och flera kontorsbyggnader i området evakuerades.

Myndigheterna i New York och Washington var snabba med att utesluta att det rörde sig om terrorism. En person dog i en hjärtattack och ytterligare ett 20-tal skadades, flera av dem allvarligt.

Kokande, brunt vatten och ånga vällde upp som ur en isländsk gejser omkring 35 meter upp i luften över Lexington Avenue och 41:a gatan, ett av de mest trafikerade och folktätaste områdena i New York.

På platsen såg det ut som om byggnader kollapsade som vid attackerna den 11 september 2001 då World Trade Center på nedre Manhattan föll samman.

Räddningsarbetare och andra var täckta av sot och lera och sanerades av specialutrustad personal.

Ledningen som exploderade var 60 centimeter i diameter . Den installerades under Lexington Avenue 1924 och transporterade ånga för industriellt bruk, uppgav energibolaget Consolidated Edison. Explosionen kan ha orsakats av att kallt vatten kommit in i ledningen.

Gående flydde från platsen, många av dem med mobiltelefonen i örat, andra skrikande. Somliga var täckta med aska och sot, andra med lera. En illa tilltygad skolbuss stod mitt i gatan.

Den enorma vattenstrålen sprutade i 90 minuter efter att ledningen exploderat. När det var över kunde en lastbil ses i kratern. Sex kvarter hade spärrats av och tunnelbanetrafiken på Manhattans East Side stoppats.

Enligt Amelie Heinsjö, pressråd vid det svenska generalkonsulatet i New York, var stämningen relativ lugn och sansad efter explosionen.

Däremot var det totalt kaos i trafiken, sade hon, då alla vägar förbi explosionsplatsen hade stängts av.

De amerikanska myndigheterna har den senaste tiden haft förhöjd säkerhet på grund av den senaste tidens händelser, bland annat de misslyckade bilbombsattentaten i London och Glasgow i slutet på juni.

TT

Mer läsning

Annons