Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonstämning för avtalsbrott riktat mot Trafikverket

Utvecklingsbolaget för infrastruktur KGO Mixing AB stämmer Trafikverket på 65 miljoner kronor. I sin stämning anklagas Trafikverket för att inte ha fullföljt det licensavtal som tecknades mellan parterna år 2012.

Avtalet ska dessutom, enligt KGO, ha avslutats i förtid och utan grund.

Annons

I början av oktober inkom en stämning mot Trafikverket till Falu Tingsrätt. Stämningen går i korthet ut på att bolaget KGO Mixing AB stämmer myndigheten på 65 miljoner kronor för avtalsbrott.

– Trafikverket har inte tagit sitt ansvar utefter vad man skrivit under på. KGO litade på att man skulle förvalta metoden och göra den framgångsrik. Något som inte gjorts, säger KGO:s juridiska ombud, Peter Hedberg.

Parterna ska ingått ett licensavtal som i stora drag gick ut på att Trafikverket fick nyttjanderätten till företaget och Karl Gunnar Ohlssons patenterade KGOIII-metod. Ett arbetssätt för att göra asfaltsbeläggning mer hållbar samt fri från skador som spårbildning och stenlossning.

– Trafikverket har provat metoden sedan 1998 och verifierat det resultatet som vi sett i min pappas forskning. Tanken var att de skulle bygga upp en organsiation kring arbetet med detta. Med utbildningar och arbete för att upprätthålla efterfrågan, säger KGO:s VD Victoria Lindquist.

I avtalet säger VD:n att det står skrivet att Trafikverket skulle betala fem kronor per ton massa i licensavgift– till man nått ett värde av 65 miljoner kronor. Därefter skulle tillgången vara fri. Summor företaget hävdar att Trafikverket aldrig ens kom i närheten av att betala.

– Första året används metoden knappt, bara i cirka 6% av deras upphandlade jobb, vilket vi hade räknat med. Som en inkörningsperiod. Men trenden höll sedan i sig år efter år och helt utan förklaring. Sen säger man upp avtalet utan förklaring eller grund, fortsätter VD:n.

Enligt bolaget ska man haft kommunikation med Trafikverket och lyft sina funderingar - utan att nått fram till andraparten. Något som enligt det juridiska ombudet ska ha tvingat fram denna stämningsansökan.

DT har sökt Trafikverket för kommentarer i ärenden. Deras presstjänst meddelar verkets officiella kommentar som lyder:

"Trafikverket har till fullo fullgjort verkets skyldigheter i avtalet och verket delar inte bolagets uppfattning om KGO-metoden. Trafikverket bestrider således skadeståndsskyldighet".

Mer läsning

Annons