Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill välja fransk president

Annons

Sarkozy eller Royal.

Oavsett vem av dem som väljs till fransk president _ en av Europas mäktigare poster _ så härrör mandatet från ett val med extra högt valdeltagande.

När Valery Giscard d'Estaing valdes 1974 deltog över 87 procent av de franska väljarna.

Strax efter lunch på söndagen tydde siffror från det franska inrikesdepartementet på att den nivån skulle kunna tangeras i valet mellan högeralternativet Nicolas Sarkozy och socialisternas namn Ségolène Royal som efterträdare till den avgående presidenten Jacques Chirac i Elysée-palatset.

Det är en post med tyngd: den franske presidenten leder ett land med permanent plats i FN:s säkerhetsråd, som har kärnvapen och som tillsammans med Tyskland under lång tid har haft sista ordet i EU. Den första resan utomlands för den som får förtroendet av väljarna går, oavsett vem det blir, till Tyskland.

Det skulle vara en skräll om Sarkozy inte tar hem spelet i en valrörelse där de sista opinionsmätningarna gett honom i trakten av 53-54 procent från väljarna. Han ökade sitt försprång efter veckans maratonduell i tv med Royal. I första rundan av presidentvalet för två veckor sedan slog de båda ut tio andra kandidater. Sedan dess har de lagt mycket kraft och övertalningsförmåga på att försöka få den knappa femtedel av väljarna som röstade på mittenkandidaten Francois Bayrou att ta deras parti i andra omgången. Bayrou har emellertid inte öppet valt läger, något som annars skulle ha kunna ha fått avgörande betydelse i dagens val.

Sarkozy är lika med Thatcherpolitik, förutspår hon. Många jämförelser har gjorts mellan Sarkozys ekonomiska program och de omvälvningar som den brittiska, konservativa premiärministern Margaret Thatcher en gång orkestrerade. Där låg tonvikten på marknadsreformer och hårda tag mot fackföreningar. Sarkozy vill till exempel införa krav på medlemsomröstningar vid strejker. Royal vill i sin tur öka medlemsanslutningen i facket till nordiska nivåer och arbeta fram politiska lösningar där fack och arbetsgivare är intimt involverade.

Enligt en brittisk historiker, intervjuad av nyhetsbyrån AFP, existerar det dock ingen sådan varelse som en fransk Thatcher.

Historikern, Robert Tombs vid Cambridgeuniversitetet, anser att de ekonomiska reformer som Sarkozy föreslagit närmast går att beskriva som naggande i kanten på den franska, statsinriktade sociala modellen.

Den som tar hem spelet tillträder den 17 maj och får brått inför viktiga EU-förhandlingar och det val till parlamentet som ska hållas 10 och 17 juni. Efter det valet kan en ny regering tillträda och det är presidenten som utser premiärminister.

TT

Mer läsning

Annons