Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill sjunga rock och pop

Annons

Åttondeklassarna är uppdelade i två grupper. Allt för att eleverna ska kunna hinna med att pröva att spela. I dag är det bas som står på schemat, och eleverna går fram två och två för att ackompanjera Henning på en egenkomponerad låt.

-Eleverna har skrivit om ett par låtar till svenska med egna texter, och idag spelar vi en cover på Living next door to Alice med Smokie. Och det tycker de är kul, säger Henning.

Det är lite blygt i klassen när pressen är på besök, men Henning försäkrar eleverna om att ljudet inte kommer ut i tidningen. Henning spelar gitarr och visar hur man ska sätta fingrarna på basen för att det ska låta rätt. Och att de valde en låt med Smokie är nog ingen slump.

-Det är nog inte lika trendkänsligt här, om man jämför med storstäderna. Och många föräldrar lyssnar på äldre musik, så det kommer nog därifrån, säger Henning.

Det är tolv elever i varje grupp, och målet är att spela in en låt från början till slut.

-Om man kollar på dagens musik så är inte allt inspelat på ett spår. Man kan räkna med ett otal omtagningar, och att allt sedan sätts ihop. Populärmusiken man hör på radio är ett enda pussel, säger Henning.

Och det är så de ska göra här. Spela in ett instrument i taget, och sedan mixa ihop det i en dator.

-Förutsättningarna för dagens elever är enorma, om man jämför med när man själv gick i skolan. Det är andra instrument - för att inte tala om internet. Där finns möjligheter att lyssna på vilken musik som helst, och därför tror jag att eleverna lyssnar på mycket mer. När jag gick i skolan fanns bara musiken som spelades på radio. Sedan gick man och köpte en skiva med något man gillade, säger Henning och sätter på ett stycke med spelmans- klassisk folkmusik.

Eleverna tycker att låten är tjatig, men Henning berättar att det är inte mindre än fyra olika partier, och drar en parallell till dagens pop som är vers, refräng, vers och refräng.

Och visst är det mångfald i musiklektionerna för årskurs åtta. Dagen började med Smokie, och avslutas med John Denvers Country roads, innan det är dags för eleverna att gå till nästa lektion.

CHRISTIAN LARS...N

Mer läsning

Annons