Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill lära sig bygga

Annons

- Jag tycker om att arbeta med händerna och att se snabba resultat, säger hon om varför hon valde att gå lärarprogrammet.

Snabba resultat får hon garanterat se nu när klassen bygger en liten stuga. Hittills har grunden lagts och huset har fått sitt skelett av brädor.

- Vi förbereder för gipsskivor och isolering, förklarar Lina Brunström.

Runt henne pågår ett öronbedövande arbete av hammare som dunkar i spik. Eleverna hjälps åt att få sista brädorna på plats.

Alla som är med och bygger huset, utom Lina, är killar. Hon är den enda som valt träinriktning av tjejerna i klassen. Men hon känner sig inte alls ensam bland grabbarna.

- Det är väldigt bra sammanhållning mellan oss elever. Och lärarna och miljön är överlag väldigt bra, säger Lina Brunström.

- Det här är jättekul. Det behövs mycket fler tjejer inom byggbranschen. Tjejerna som börjar här kommer inte att ångra sig, fortsätter hon.

Skoldagarna ser annorlunda ut för byggeleverna jämfört med de som läser mer teoretiska program. I ettan har man teori i två dagar och arbete resten av veckan. I tvåan och trean har de APU-arbetsförlagd utbildning på något företag två eller tre dagar i veckan.

Det var en av anledningarna till att Seif Mazhouda ville gå här.

- Det är inte bara att sitta och plugga som på de andra linjerna på Haga och Soltorg, där det nästan bara är plugg.

- Jag skulle inte klara av att sitta i en lektionssal en hel vecka. Det här är perfekt för mig, säger han.

Många elever som går byggprogrammet får sommarjobb eller fast tjänst efter examen. Därför söker så många dit.

- Det finns ett tydligt mål, att utbildningen kan leda till jobb, om man bjuder till, säger Håkan Liski, programansvarig och lärare på byggprogrammet.

När ansökningarna svämmar över kan skolan bara ta in eleverna med bäst betyg.

- Att det är tufft är på gott och ont. Vi får in fler som är duktiga teoretiskt, men många praktiska ungdomar som haft det svårt i grundskolan har ingen möjlighet att komma in, säger Håkan Liski.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons