Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många väljer att cykla även vintertid – "Dubbdäck kan minska cykelolyckorna och även rädda liv"

Allt fler väljer att ta cykeln till jobbet – även under vintertid. Det är positivt för miljö och hälsa men det är som med myntet , det finns det även en baksida.

Annons

Många väljer att cykla med

Cyklister är nämligen sedan 2008 den största gruppen med svårt skadade inom trafiken och de flesta singelolyckor med cykel orsakas av halka.

"Löv, rullgrus och isfläckar kan på olika sätt orsaka att cykeldäcket tappar greppet. En ökad användning av dubbdäck kan minska cykelolyckorna och även rädda liv", säger Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Med dubbdäck får du ett bra grepp i snö och is

Länsförsäkringar har tillsammans med Statens väg- och transportinstitut, VTI, gjort en studie som visar att dubbdäck på cykel generellt har ett bättre grepp än de odubbade referensdäcken.

Prestandan skiljer sig även åt mellan däcken och att fler dubbar inte behöver innebära ett bättre isgrepp.

"Med dubbdäck får du ett bra grepp i snö och is, känslan av att när som helst dratta i gatan minskar. Kanske känns cykeln aningen tyngre men ökad säkerhet väger tungt i vågskålen", säger Maria Wedin.

Upp till 2,5 gånger högre friktion noterades vid testerna med dubbdäck. Vilket gör att bromssträckan blir knappt hälften så lång och att det går att bromsa med upp till 2,5 gånger större kraft utan att få sladd.

LÄS ÄVEN: Nollvisionen inte tillräcklig – nu ska Trafiksäkerhetsrådet sätta nya mål

FAKTA: Tips vid val av vinterdäck

Välj däck med dubb på mitten och sidorna.Välj däck med minst 200 dubb.Välj däck med en miljövänlig gummiblandning.Välj ett däck med många dubbar i stål om du cyklar där det ofta är isigtSatsa på erkända märken som Schwalbe, Contintental och Suomi Tyres.Undvik begagnade däck eller däck som är mer än 3-4 år gamla

Källa: Länsförsäkringar.

Mer läsning

Annons