Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tror att de är ensamma

/
  • I Linusgruppen är närvaron hög och barnen skapar starka vänskapsband.

Många barn i missbrukarfamiljer tror att de är ensamma och skäms för sin förälder. Linusgruppen hjälper barn och ungdomar att förstå att de inte är ensamma.
– Syftet med Linusgruppen är bland annat att stärka deras självförtroende och självkänsla, säger familjebehandlarna och terapeuterna som jobbar i Linusgruppen.

Annons

Sedan 1997 har Linusgruppen i Borlänge hjälpt barn och ungdomar som har föräldrar eller någon närstående som dricker.

– Vi brukar säga att det inte är barnens fel att en vuxen dricker, att barnen inte kan påverka föräldrarnas drickande och så brukar vi visa att barnen inte är ensamma. Det är väldigt många barn som tror att de är ensamma med det här problemet, men det är de inte, säger Annika Forsmark, familjebehandlare och terapeut.

Linusgruppen är en gruppverksamhet där barn och ungdomar med missbrukande föräldrar eller närstående får träffa varandra och lätta på hjärtat. De möts en gång i veckan två timmar per gång i 16 veckor i sträck på höstterminen.

– Under mötena går vi bland annat igenom åtta olika teman. Familj, känslor och kunskap är tre av dem, säger Annika.

– Vi gör även andra saker så som att ha kul, spela spel, se på film och bowla, säger Eva Leck.

Inom Linusgruppen finns det tre olika avdelningar, lågstadie-, mellanstadie- och tonårsgrupp, och varje grupp har plats för sex barn. I låg- och mellanstadiegruppen måste en förälder godkänna att barnet deltar, men i tonårsgruppen kan ungdomar vara med utan en vuxens godkännande.

– Vi har alltid haft bra kontakt med föräldrarna, och så brukar vi bjuda in till ett informationsmöte så de får veta vad en Linusgrupp är för något, berättar Susanna Diffner.

– I tonårsgruppen brukar vi även bjuda in en eller två missbrukare så barnen får svar på sina frågor, det är väldigt viktigt, inflikar alla tre.

ELISABETH JOHANSSON

Mer läsning

Annons