Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många talibaner och civila dödade

Annons

Omkring 80 upprorsmän har dödats i Afghanistan det senaste dygnet enligt landet utländska styrkor. Men Natos och USA:s krigföring skördar också många civila offer, och president Karzai säger att hans tålamod tryter.

"Upp till 60 talibaner" dödades natten till lördagen i Nato-ledda mark- och flyganfall vid Afghanistans gräns mot Pakistan.

Den Nato-ledda internationella styrkan Isaf uppgav att en grupp talibaner i fredags kväll sågs förbereda någon form av attack i provinsen Paktika. Både markstyrkor och stridsflyg sattes in mot rebellerna, uppgav Isaf-talesmän. Det sades ha varit den största ansamlingen av talibansoldater som upptäckts i området sedan januari.

I en sju timmar lång eldstrid i fredags i sydprovinsen Kandahar ska den USA-ledda alliansen ha dödat uppemot 20 "fientliga krigare". Enligt ett pressmeddelande från alliansen utbröt striderna när upprorsstyrkan gick till anfall med automatvapen.

Även i grannprovinsen Uruzgan ska flera talibaner eller andra upprorsmän ha dödats i strider.

Både den Natoledda Isafstyrkan, i vilken Sverige ingår, och den mer offensivt inriktade USA-ledda alliansen OEF (Operation bestående frihet) har länge fått hård kritik av afghanska myndigheter och internationella människorättsorganisationer för att civila ofta drabbas när flyget kallas in mot talibaner och andra oroselement. Natten till i fredags omkom 25 civila vid flyganfall i Helmandprovinsen. Nato-chefen Jaap de Hoop Scheffer har begärt en utredning av omständigheterna kring de civilas död.

Bland de döda i Helmand fanns nio kvinnor och tre barn. Isaf-befäl beklagade på lördagen de civila förlusterna i ett möte med afghanska åldermän från området.

Afghanistans president Hamid Karzai fördömde samtidigt i skarpa ordalag västmakternas "urskillningslösa och oprecisa" flyginsatser.

Presidenten anklagade de utländska styrkorna för att strunta i hans maningar att bedöma riskerna för civilbefolkningen innan de går till attack mot upprorsstyrkor.

TT

Mer läsning

Annons