Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många strömlösa efter storm i norr

Annons

Det råder kraftiga stormvindar över stora delar av Norrland.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Västernorrland, de östra delarna av Jämtland och Gävleborgs län; "mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner."

Länsstyrelsen i Västernorrland, räddningstjänsterna i länet och polisen uppmanar allmänheten att med tanke på blåsten vara mycket försiktig utomhus.

Nedfallna träd och grenar har orsakat stora störningar i elförsörjningen i Gävleborgs län, enligt energibolaget Fortum.

Omfattande reparationsinsatser har satts in men så länge blåsten fortsätter räknar man med att nya fel kommer att inträffa.

Mer än 12|000 av Vattenfalls elkunder är strömlösa. Huvuddelen av dessa finns i Västerbotten och Västernorrland, nära 11|000 kunder.

Orsaken är den kraftiga blåsten i kombination med ett fel i en större kabelstation nära Nordmaling.

Även Värmland har drabbats av stormens verkningar. Vid 13-tiden var omkring 500 elkunder utan ström.

Myndigheterna varnar också för att nedblåsta träd kan blockera mindre vägar i länet.

Flera fjällvägar i Norrland som löper över gränsen till Norge är stängda för trafik på grund av blåsten.

Det råder stor risk för laviner i de nordligaste delarna av fjällkedjan. Vid fjällanläggningarna i Riksgränsen, Björkliden och Abisko Nuolja bedöms risken till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att det är troligt att laviner kommer att utlösas spontant eller av människor som rör sig på branta sluttningar.

Även längre söderut i området vid Kittelfjäll finns en betydande risk för laviner.

I Norrlandsfjällen blåser det nu vindbyar upp emot 30 sekundmeter men fram emot långfredagen kommer vinden sakta att avta. Under långfredag och påskafton väntas fortfarande frisk vind i fjällen och även på andra ställen i landet kan det bli en tämligen blåsig påsk, enligt SMHI.

E|10 mellan Riksgränsen och Björkliden är åter öppen för trafik, meddelar Vägverket.

Däremot är fortfarande vid 13-tiden ett antal vägar längs fjällkedjan stängda för trafik på grund av det hårda vädret. Det gäller väg 95 mellan Merkenäs och norska gränsen, E|12 mellan Hemavan och norska gränsen, väg 363 mellan Ammarnäs och Tjulträsk, väg 1067 vid Stekenjokk, väg 1088 mellan Dikanäs och norska gränsen, väg 824 mellan Leipikvattnet och Stekenjokk, väg 828 i Strömsunds kommun, Årevägen i Åre kommun, väg 1019 vid Storulvån samt väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen.

TT

Mer läsning

Annons