Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många saknar buffertsparande

Annons

Var femte hushåll saknar en ekonomisk buffert för att klara oförutsedda utgifter. Tre av tio som anlitat finansiella rådgivare litar inte på råden de fått, enligt Finansinspektionen.

Var femte hushåll i Sverige har ingen ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter på 20|000 kronor. Det visar en undersökning som Finansinspektionen låtit göra bland 1|019 personer.

Två tredjedelar av de tillfrågade svarar att de inte har någon plan för vad de ska göra om inkomsten sänks rejält under en längre tid. Nära tio procent uppger att de redan i dag har svårt att få pengarna att räcka till. När slantarna sinar för dessa hushåll använder 39 procent kreditkort, 28 procent lånar pengar av vänner och bekanta.

En majoritet av hushållen, kring 70 procent, uppger dock att de inte har några ekonomiska problem.

I valet av bank går de tidigare kontakterna före räntans storlek. Närmare hälften av hushållen hämtar information från fler än en aktör när de ska låna pengar till bostad. Ungefär lika många har aldrig använt finansiella rådgivare för att fatta ekonomiska beslut. Av dem som gjort det anser hälften att de hade klarat frågorna lika bra själva. Tjugonio procent svarar att de inte litar på de råd de fått från rådgivarna.

TT

Mer läsning

Annons