Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många röster att vinna för Royal

Annons

Mittenpolitikern Francois Bayrou slogs ut i den första omgången i det franska presidentvalet men kan ändå påverka utgången. I en tv-sänd debatt med Bayrou försökte Ségolène Royal vinna hans väljare till andra omgången.

Tonen i lördagens nästan två timmar långa debatt på ett Parishotell var lugn och artig med inslag av stillsam humor. Royal, som anlände leende och avspänd, hade mycket att vinna. Bayrou fick 19 procent av rösterna i den första omgången. Det motsvarar 6,8 miljoner väljare.

Royal som avvisade ett samarbete med Bayrous läger inför första omgången _ vilket en del inom hennes eget socialistparti förespråkade _ anslog nu en annan ton.

Bayrou har dock envist vägrat uttala sitt stöd vare sig för Royal eller hennes motståndare, högerkandidaten Nicolas Sarkozy. Det upprepade han under debatten.

I veckan meddelade Bayrou sin avsikt att bilda ett nytt mittenparti, som ska ställa upp i parlamentsvalet i juni. Men han har också tydligt uttryckt sitt ogillande gentemot Sarkozy som ofta har en brutal framtoning.

Royal underströk att de inte kunde bli överens i alla frågor men att det är viktigt att "bryta sig ur konfrontationen". Bayrou var emellertid inte lättflirtad. Han underströk att det finns "grundläggande oenighet" mellan dem om hennes ekonomiska program som i hans tycke bygger alltför mycket på statliga insatser.

Sarkozy har i förväg kallat debatten mellan Royal och Bayrou "tragikomisk". På lördagen befann han sig på turné i norra Frankrike tillsammans med arbetsmarknadsministern.

Bayrous väljare är han knappast ointresserad av. En ny undersökning visade på lördagen att 35 procent av Bayrous väljare skulle gå till Royal medan 29 procent skulle stödja Sarkozy.

TT

Mer läsning

Annons