Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många påverkas negativt av andras drickande

Det är inte bara de som dricker alkohol som påverkas utan även de som drabbas av passivt drickande får en negativ påverkan.

Annons

Omgivningen påverkas negativt om någon har hög alkoholkonsumtion. Det visar en ny Sifoundersökning.Foto: Gorm Kallestad

Det är IQ som genomfört en Sifoundersökning om alkoholkonsumtion. Knappt 8 av 10 (79 procent) uppger att andra människors alkoholkonsumtion påverkar dem negativt.

4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat deras omgivning negativt. Bland män var siffran 26 procent och motsvarande siffra för kvinnor var 56 procent.

"Fler behöver reflektera över hur deras drickande påverkar personer i sin omgivning. Jag är övertygad om att en ökad självinsikt kring hur den egna alkoholkonsumtionen påverkar andra leder till att många av de negativa effekterna av passivt drickande minskar", säger Anna Kervall, tf vd på IQ, i ett pressmeddelande.

35 procent uppger i Sifos undersökning att de påverkats negativt av föräldrars alkoholkonsumtion och drygt 2 av 3 (67 procent) av sina vänners drickande.

"Att fundera över hur och vem jag blir när jag dricker och hur det påverkar andra är jätteviktigt. Ett sätt att ta reda på det är att fråga personer i ens omgivning hur jag uppfattas när jag dricker alkohol och om det är något jag behöver ändra på", säger Anna Kervall.

LÄS ÄVEN: Föräldrafria fester skapar oro bland föräldrar

LÄS ÄVEN: Så mycket dyrare har alkohol på krogen blivit

Mer läsning

Annons