Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många överdrev jättemycket"

Annons

Det här är inget nytt bråk, tjejerna känner varandra sedan tidigare. De är båda med i samma lag inom idrotten, men lagkamraterna har nu blivit fiender. Konflikten finns där även utanför skolan. Tjejerna skickar bland annat kränkande sms till varandra.

- Det är vi som är skolans bråkstakar, berättade en av nyckelpersonerna i dramat när tidningens reporter besökte skolan på måndagen.

-En tjej som jag känner och hennes kompis, båda från S:t Mikaelsskolan, var på besök i vår skola. De ropade fula ord efter oss. Vi hade ett samtal tillsammans med personal på skolan, men de fortsatte att kalla oss fula saker. Då tog min kompis en blomspruta och sprayade ner den ena tjejen med vatten.

-De sprang efter och puttade mig och då slog jag till en av tjejerna, berättar 15-åringen.

Det här första bråket ledde till den hätska stämningen på skolan, som även fanns kvar under förmiddagen på fredagen, men då inträffade ingen fysisk sammandrabbning, dock förekom ordkrig även då.

Alla i gruppen av niondeklassare är ense om att hela grejen blivit alldeles för uppförstorad.

- Många överdrev jättemycket och sa att de sett en massa saker som inte var sant.

- En massa uppgifter flöt omkring, som att de skulle ha sett att det var knivar som var inblandade men det var bara rykten, säger en annan tjej.

På dörren in till gymnastiksalen är numera en skylt uppsatt som säger att inga utomstående, utan tillstånd, har rätt att befinna sig på skolans område.

- Det här är en arbetsplats för både elever och lärare. Därför måste vi se till att det är en trygg arbetsmiljö att vistas i. I fredags kände jag att det var en så pass hotfull stämning här att jag inte hade något annat val än att stänga skolan, säger Anja Pettersson, rektor vid Strandens skola.

Jan-Eric Steen är grundskolechef vid Mora kommun. Han säger att han fick ett samtal från Anja Pettersson under fredagen.

-Rektorn på skolan samrådde med mig innan hon tog beslut om att stänga skolan. Det var en drastisk åtgärd, men jag sa till henne att om det är tvunget att stänga så gör det. Om det finns risk att någon kan råka illa ut så måste man göra allt för att undvika det.

- Vi stängde skolan i rent förebyggande syfte, säger Anja Pettersson.

Det är hon som är platschef, därför är det hon, som tillsammans med skyddsombuden, bär det ytttersta ansvaret för att se till att arbetsmijölagstiftningen efterföljs.

På informationsmötet meddelade rektor Anja Pettersson att stödsamtal kommer att erbjudas som ett stöd för dem som varit med och bråkat. Den andra åtgärden som kommer att vidtas är medlingssamtal mellan de två bråkande ungdomsgrupperna. En extern samtalspartner ska tas in för detta syfte.

- Vi på skolan ska inte ta någons parti i den här konflikten, säger Dan Pettersson, elevstödssamordnare på Strandens skola.

Polisen säger att de inte gjort några ingripanden vid besöket på skolan under fredagen.

-Vi var här på skolan med en radiobil för att läsa av läget. Mer än så är vi inte inblandade, säger Jan Nygård, som var den polis som medverkade vid informationsträffen i skolans gymnastiksal. Han säger också att det inte förekommit några vapen vid just det här tillfället, men han gav ungdomarna ett tips.

- Sluta att gå omkring med kniv!

Elever från alla olika årsklasser var inblandade, men från Strandens skola var de flesta åttor och nior som deltog i bråket.

- Det var dålig stämning på hela skolan i torsdags, säger en tjej.

Under tisdagen träffades ledningspersonal från Strandens skola respektive S:t Mikaelsskolan och Dan Pettersson från Strandens skola informerade om det som hänt. Personal från S:t Mikaelsskolan kommer att samla de inblandade gymnasieeleverna och föra ett samtal om incidenten.

-Vi har besök från högstadieelever lite då och då men vi har aldrig upplevt att det varit något problem när de har kommit hit till vår skola, säger Christer Winbo, gymnasiechef.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons