Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många oroliga vid köp av begagnad bil – "Ett oberoende test och en bilgaranti gör bilaffären tryggare"

Att köpa bil begagnat oroar många svenskar, oavsett om det görs av privatpersoner eller traditionella bilförsäljare. Det visar en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten Kvdbil.

Annons

Många hyser stark oro till att köpa begagnad bil, oavsett om det är en privatperson eller traditionella bilförsäljare.Foto: Leo Sellén / SCANPIX

11 procent av de tillfrågade uppger att de är väldigt oroliga över att bli lurade vid köp av begagnad bil. 43 procent svarar "ganska oroliga".

Ingen oro upplever 35 procent medan fyra procent av deltagarna i Sifo-undersökningen uppger att de inte alls är oroliga.

Noterbart är att endast fyra procent har tilltro till privatpersoner som säljer sin bil och endast nio procent till traditionella bilförsäljare.

Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil

- Det finns en oro och den är befogad. Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil. Ett varningstecken är när den som säljer inte kan eller vill redovisa information kring bilens historik såsom servicebok, kvitton eller besiktningsprotokoll, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på bilauktionssajten Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Det är också skillnad mellan män och kvinnor som ska köpa begagnat. Kvinnor säger sig uppleva en starkare oro.

- Det är viktigt att försöka få så mycket information som möjligt om bilen innan affären men det kan i många fall vara svårt. Då kan ett oberoende test och en bilgaranti göra din bilaffär tryggare liksom att ta reda på vad bilen är värd innan du köper den, kommenterar Benny Karlsson.

FAKTA: Råd till dig som ska köpa en begagnad bil

Ta reda på att det inte finns skulder på bilen.

Kontrollera att säljare är ägare av bilen.

Kolla dokumentationen såsom servicebok och besiktningsprotokoll.

Låt någon oberoende aktör testa och provköra bilen.

Gör en värdering på bilpriser.se.

Skriv alltid ett köpekontrakt.

Källa: Kvdbil

Mer läsning

Annons