Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många olyckor med mörkercykling – "Lampa och reflex borde vara självklarheter"

Lampa och reflex på cykeln kan förhindra många olyckor.

Annons

Trots snö och kyla växer vintercyklandet i Sverige.

Den olycksstudie som försäkringsbolaget If gjort med 1 300 cyklister visar att mer än hälften av de cyklister som varit med om en olycka med bil i mörker varken hade lampa eller reflex på cykeln.

– Som cyklist gäller det att göra vad man kan för att synas. Lampa och reflex på cykeln borde vara självklarheter, säger Irene Isaksson Hellman, trafikforskare på If.

– Reflexer på kläderna är också effektivt. Som bilist gäller det att vara vaken och hålla uppsikt på platser där cyklister kan komma ut på vägbanan.

I mer än var tionde olycka där cyklisten krockat med en bil, sker det i mörker.

I de olyckor mellan bilist och cyklist som registrerats som olycka uppgav två av tre bilförare att de inte såg cyklisten innan olyckan.

– Vår studie visar bara hur illa det kan gå när man inte ser till att synas. Även om en bil har starka strålkastare är det inte säkert att föraren ser en cyklist som svänger ut på vägbanan eller är på väg över den, säger Irene Isaksson Hellman.

Sammanställningen är gjord av Ifs trafikforskare och omfattar 1 298 olyckor mellan personbil och cykel som skett under åren 2005-2014 runtom i Sverige.

Mer läsning

Annons