Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många olika synpunkter i Torsång

Annons

Kommentar med anledning av debatten om områdesbestämmelser i Torsång:

Genom att området i centrala Torsång är klassat som riksintresse så finns ett grundläggande krav, förankrat i lag, på viss enhetlighet och hänsynstagande till traditioner. Det är vad Borlänge kommun har att utgå ifrån när det gäller upprättande av så kallade områdesbestämmelser.

När kommunen tar ställning till en fråga som denna måste det finnas ett långsiktigt tänkande i grunden för beslutet. Husen och områdets utformning består betydligt längre än en generation och ligger till grund för nästa generations agerande. Så detta är mycket grannlaga.

Jag har från tid till annan varit kontaktad av personer i Torsång-Sunnanöområdet som haft starka synpunkter på att en del av det som händer i samband med byggnationer vare sig stämmer med tradition eller rimliga krav på enhetlighet.

För inte så länge sedan åkte jag runt i Torsång-Sunnanöområdet tillsammans med en boende och tittade på sådana exempel. Sedan har jag haft kontakt med personer som tydligt uttrycker sitt missnöje med olika typer av krav från byggnadsnämnden.

Så det finns många motstridande ståndpunkter. Att hitta den rimliga avvägningen är svårt.

Det vi nu ska göra är att kommunalt summera de synpunkter på områdesbestämmelserna som kommit in.

Jag har också talat med Bo Jansson, i den Torsångsgrupp som varit föremål för tidningsartiklar, om att vi ska träffas för en dialog innan några beslut fattas.

Det borde finnas förutsättningar att komma överens om vad som är rimliga bestämmelser inför framtiden.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons