Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många oerfarna socialsekreterare

Annons

Många av de socialsekreterare som jobbar med barn som far illa har kort erfarenhet i yrket och saknar den vidareutbildning som behövs. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Att jobba med barn som far illa eller riskerar att fara illa är ett av socialtjänstens mest krävande uppdrag. För att handläggningen ska vara rättssäker och professionell bör de som arbetar med frågorna ha erfarenhet av annat socialt arbete, ha rätt grundutbildning och dessutom vidareutbildat sig, konstaterar Socialstyrelsen.

En enkät som myndigheten gjort visar att socialsekreterarna, som är den vanligaste yrkeskategorin, ofta är unga och oerfarna.

En fjärdedel av dem är under 30 år och nästan hälften är under 40 år. Två tredjedelar av socialsekreterarna har jobbat tre år eller mindre och mer än en fjärdedel har arbetat mindre än ett år i samma arbetsgrupp. Bara en femtedel av socialsekreterarna har arbetat mer än tio år med utsatta barn.

Enligt Socialstyrelsens allmänna råd bör personal som arbetar med utsatta barn ha minst ett års erfarenhet från annat socialt arbete. Enkäten, som omfattar 1|253 personer i 84 kommuner, visar att nästan 40 procent saknade tidigare yrkeserfarenhet från området när de fick nuvarande arbetsuppgifter. Tio procent av socialsekreterarna betraktas som helt oerfarna. Är det många i en arbetsgrupp kan det leda till ökad belastning på de mer erfarna och det påverkar kvaliteten på arbetet, skriver Socialstyrelsen i rapporten.

När det gäller grundutbildningen uppfyller personalen i socialtjänsten Socialstyrelsens allmänna råd. Så gott som samtliga som arbetar med utsatta barn har en grundutbildning på mer än 3 år på högskolenivå och 84 procent har en socionomexamen.

Däremot har knappt hälften vidareutbildat sig på högskolenivå, något som är önskvärt för att hålla sig uppdaterad med den senaste forskningen inom social barnavård.

TT

Mer läsning

Annons