Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lyssnade när trafikskollärare föreläste

Ordförande Alf Karlsson höll i veckans möte för SPF Skinnarbygden. Ämnet för dagen var trafik: Per-Lennart Gunnarsson från Malungs Trafikskola fick ta över för att berätta lite om äldre i trafiken.

Annons
Trafiklärare Per-Lennart Gunnarsson . Foto: Helga Berg

Trafiklärare Per-Lennart Gunnarsson höll en uppskattad föreläsning om trafikvett och regler. Han menade att det är viktigt med rätt utbildning för olika  fordon, som exempelvis bil med släp vilket inte alltid är så lätt att hantera.

Trafikolyckorna med dödlig utgång har avtagit, mycket på grund av lagen om bilbälte. Från januari i år är det även  örbjudet att köra med  mobil i handen. Handsfree går bra eller så måste föraren stanna bilen om man måste svara. Redan har en person blivit bötfälld på grund av nonchalans mot lagen.

I dagens läge finns det mycket hjälpmedel i nyare bilar, så som backkamera och styrsystem med låsningsfria bromsar , så kallade ABS system. Man ska också se till att ha rätt körställning. Har man svårt med benen så ska man skaffa automat, men föraren är alltid ansvarig för fordonet. Per-Lennart Gunnarsson påminde om att högerregeln gäller alltid om ej annat föreskrivs.

Till slut uppmanades publiken att tänka på att motorbromsa om det går, då det inte går åt något bränsle vid motorbromsning –det sliter mindre på miljön.

Helga Berg

Mer läsning

Annons