Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kårer saknar fortfarande utrustningen

Annons

2002 beslutade landstingsfullmäktige att fortsätta stödja räddningstjänsternas bilar som åker på sjukvårdslarm. Fullmäktige var också överens om att räddningstjänsten bör utrustas med defibrillatorer.

Men det har tagit tid att genomföra.

- Det handlar mycket om tillgången till instruktörer. Vi har inga speciella instruktörer för att utbilda räddningstjänstens personal på bred front. Den personal som sköter utbildningen jobbar normalt sett på ambulansen. För att få ihop det både schemamässigt och arbetsrättsligt så tar det tid, säger Torbjörn Pettersson, verksamhetschef för ambulansen i Dalarna.

- En annan sak som gjort att det tagit tid att komma i gång är att den stora upphandlingen av defibrillatorer tog tid. Men vi jobbar oförtrutet vidare.

13 kårer har hittills fått utbildning och utrustning.

- Närmast väntar utbildning av kårerna i kommunerna Hedemora, Avesta, Rättvik, Leksand och Gagnef. Det sätter vi i gång med så fort folk är tillbaka efter semestern. Utbildningen handlar inte bara om defibrillatorer, utan är ett paket i omhändertagande vid sjukdom och i att använda syrgas, berättar Pettersson.

Enligt honom är målet att ha 15-20 defibrillatorer i gång vid årets slut.

- Jag hoppas och tror att alla kommuner kommer att skriva avtal med landstinget om den här verksamheten. Går allt som vi har tänkt så ska all personal på alla deltidsräddningstjänster ha fått utbildning och utrustning under 2006.

Rolf Gunnarsson tror att det saknas vilja från den politiska majoriteten, och att det endast var valfläsk inför valet 2002 som låg till grund för landstingets beslut att satsa vidare på räddningstjänstens verksamhet att åka på sjukvårdslarm.

Något som avfärdas av landstingsrådet Ingalill Persson (s):

- Vi har fattat beslut och avsatt pengar. Det skulle vi inte ha gjort om vi inte ville satsa på detta. Att det har dragit ut på tiden handlar inte om den politiska viljan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons