Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många isolyckor med dödlig utgång i början av året: "Kopplat till väder och vind"

Åtta isrelaterade drunkningsolyckor har rapporterats i landet hittills i år, att jämföra med elva stycken under hela förra året.
Detta visar den statistik som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt från Svenska Livräddningssällskapet.
I Dalarna har fem personer mist livet i isrelaterade olyckor de senaste fyra åren.

Annons

Åtta isrelaterade drunkningsolyckor har rapporterats i landet hittills i år, att jämföra med elva stycken under hela förra året. I Dalarna har fem personer mist livet i isrelaterade olyckor de senaste fyra åren.   Foto: Johan Nilsson/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Rätt utrustning och ordentlig kontroll – här är vad du bör tänka på innan du ger dig ut på isen

Vinterskor lika viktiga som vinterdäck – experten om fyra saker som påverkar sulornas grepp

Fast i bilkö på vintern – här är vad du måste tänka på och de saker du bör ha i bilen

SÅ KÖPER DU PLUS

Sedan 2014 har 59 personer gått igenom isen och drunknat i Sverige. Siffrorna kommer från Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistik från Svenska Livräddningssällskapet (SLS). Siffrorna för januari 2018 är dock preliminära, meddelar Siren, då SLS ännu inte har färdigställt sin månadsrapport.

Sett till statistiken över länen så konstaterar Siren att Norrbottens och Jönköpings län har haft flest isolyckor, med åtta respektive sex omkomna under perioden januari 2014-januari 2018.

– Vi kan inte se någon tydlig trend över tid. Precis som med drunkningsolyckor generellt är det i hög grad kopplat till väder och vind, säger Mikael Olausson på SLS till Nyhetsbyrån Siren.

Däremot visar de preliminära siffrorna för januari 2018 att månaden har haft åtta isrelaterade drunkningsolyckor, vilket nästan är lika många som under hela 2017 (elva stycken).

Statistiken visar även att det har inträffat isolyckor med dödlig utgång i alla län utom Blekinge, Gotland och Halland de senaste fyra åren. Dessutom har hälften av olyckorna inträffat mellan januari och mars. Mikael Olausson tror att Vinterfiske, skridskoturer och skoteråkning ligger bakom de flesta dödsfallen.

– Skoteråkning på isarna har historiskt sett varit en tung bakomliggande faktor i Norrland. Men här har vi sett en förbättring tack vare bland annat informationskampanjer. Issäkerhetsrådet har fått uppdraget att analysera de olika olyckstyperna och hur vi kan motverka dem, säger han till Siren.

Vidare visar statistiken att äldre män är kraftigt överrepresenterade när det gäller isolyckor. Samtliga av de 20 personer som avled under 2016 var män och hälften av dem var över 70 år.

– Det är en typisk riskgrupp, på samma sätt som vid drunkningstillbud i stort och vid andra typer av olyckor. Här gäller det för oss att jobba på ett nytt sätt och öka medvetenheten om riskerna för den här gruppen, säger Mikael Olausson.

Isdubbar, ispik, räddningslina, flytväst och en mobiltelefon är bra att ha med sig ute på isen.

Förutom utrustningen isdubbar, ispik, räddningslina, flytväst samt mobiltelefon är bra att ha med sig på isen så försöker Livräddningssällskapet trumma in de tre ledorden "Kunskap, utrustning och sällskap" för att få ned olyckstalet på isarna.

– Är man osäker på någon av dem bör man kraftigt överväga om man ska ge sig ut på isen överhuvudtaget, säger Mikael Olausson till Nyhetsbyrån Siren.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons