Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många Faluföretag tänker anställa fler

Annons

Falubarometern är en enkätundersökning som kommunens näringslivskontor tagit fram för att få ett grepp om företagens ambitioner att växa.

Samtidigt får kommunen svar på vad den kan göra från sitt håll för att underlätta tillväxt. Resultatet av undersökningen ska presenteras för kommunstyrelsens utvecklingsutskott, ksu, idag.

I oktober delades enkäten ut till 1183 Faluföretag i storleksordningen två till femtio anställda. Företagen fick svara på fem frågor.

- Vi har fått in 558 svar vilket är mycket bra med tanke på att enkäten innhöll mycket fritext och inte bara ja eller nej-frågor, säger näringslivschef Hans Ahlin.

- En sådan här undersökning ger oss mycket nyttig information att jobba med.

Enligt Falubarometern har 66 procent av företagen ambitionen att växa. Över 70 procent av kommunens större företag med fler än nio anställda planerar att nyanställa inom ett år.

Elva procent av dessa planerar att anställa tio fler än de är i dagsläget. På frågan om det vanligaste hindren för tillväxt uppger företag med tio eller fler anställda att det största problemet är att hitta personal med rätt kompetens.

Detta problem är särskilt tydligt inom byggbranschen samt jord- och skogsbruk. Småföretagarna däremot anger kostnader och ansvar för anställda som det största hindret för tillväxt.

En av de två överlägset största enskilda frågorna när det gäller önskvärda åtgärder från Falu kommun är att skapa fler och bättre parkeringsmöjligheter i centrum.

I Borlänge kommun går det att parkera fritt med p-skiva i stora delar av centrum och Kupolen har som bekant en gigantisk yta för fri parkering.

- I det fallet har Borlänge kommun en konkurrensfördel. Vi måste ta en diskussion om det här i Falun, säger Ahlin.

Den andra stora frågan är kommunens upphandlingsförfarande.

- Många anser att kommunen måste ändra upphandlingsförfarandet så att lokala företag har en chans att kunna vara med och konkurrera.

En tredje viktig åtgärd som kommunen kan bidra med är att främja byggandet av bostäder i centrum.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons