Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många döda i irakiska bombdåd

Annons

Minst 35 människor dödades och 80 skadades i ett sprängdåd vid en marknad i Iraks huvudstad Bagdad i dag. I kväll meddelade USA:s militärledning att sex soldater och en journalist dödats av en vägbomb.

Attentatet utfördes med en bilbomb i det shiamuslimska området Bajaa, nära en marknadsplats full med människor. Den kraftiga explosionen förstörde ett flertal bilar och butiker längs affärsgatan. Människor skyndade till platsen för att lyfta och hjälpa skadade upp på lastbilsflak och täcka över döda med filtar.

Området som ligger i södra delen av Bagdad har tidigare utsatts för en rad sprängdåd som sunnitiska extremister med koppling till terrornätverket al-Qaida utpekats för.

Attentat med bilbomber är fortfarande vardagsmat i Bagdad trots den säkerhetsoffensiv som irakiska och amerikanska styrkor inledde för tre månader sedan.

En andra bilbomb sprängdes på söndagen intill en departementsbyggnad i staden. Minst fyra människor vid en busshållplats dödades.

Norr om Bagdad dödades åtta människor i staden Samarra i en attack utförd av två självmordsbombare i bil. Bland annat dödades stadens polischef vid en vägspärr som också besköts med granater i den samordnade attacken.

Attacken var den tredje på fyra dagar mot anläggningar med sunnipoliser som rekryterats för att bekämpa sunnitiska upprorsmän.

Extremistgruppen Ansar al-Sunna lade på söndagen ut en filmsekvens på internet, som visar hur en soldat i det irakiska nationalgardet, bakbunden och med förbundna ögon, får halsen avskuren med kniv.

Soldaten avrättades för att han varit med i en shiamuslimsk dödspatrull som mördat sunniter, uppgav gruppen.

På kvällen meddelade USA:s militärledning i Irak att sex amerikanska soldater och en "inbäddad" journalist dödats av en vägbomb i den oroliga provinsen Diyala.

Många utländska journalister färdas tillsammans med de amerikanska soldaterna och inget sades om den dödade reporterns nationalitet.

TT

Mer läsning

Annons