Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många dalabor står upp för vargarna

Annons

De nya bestämmelserna, som trädde i kraft den första maj i år, innebär att djurägare får döda rovdjur som hotar att angripa tamdjur. Detta får ske även utanför inhägnad hage, under förutsättning att man först försökt skrämma rovdjuret. Tidigare har det varit tillåtet att skjuta först då rovdjuret angripit, men nu räcker det alltså med att djurägaren befarar det.

Hela 736 dalabor har skrivit på en lista där de protesterar mot detta beslut, samt mot tjuvjakten på varg. Listan har skickats till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

"En viktig anledning till beslutet är att många människor som bor i rovdjurstäta områden upplever att de inte har tillräckliga möjligheter att skydda sina tamdjur", skriver Erlandsson i ett mail till en kvinna från Borlänge, där han besvarar protesten.

Erlandsson poängterar vikten av att bevara rovdjursstammarna i den svenska faunan, men menar att politiken måste utföras i samklang med djurägarna.

Naturvårdsverket har fått i uppdrag att följa utvecklingen, samt göra en utvärdering. Detta för att regeringen ska kunna bedöma konsekvenserna av beslutet: Hur påverkar detta utvecklingen för rovdjursstammarnas fortlevnad? Hur berörs polisens möjlighet att kunna urskilja den brottsliga jakten?

Naturvårdsverket ska redovisa sin utvärdering den första januari 2009. Därefter kommer regeringen att besluta om lagförändringen blir permanent, vilket beror på om rovdjursstammarna utvecklas enligt regeringens mål.

Vidare skriver jordbruksministern att "när det specifikt gäller illegal jakt är det en fråga som rovdjursutredningen kommer att titta närmare på".

Detta uppdrag ska redovisas senast den första december i år.

Besluten är alltså under prövning.

Och minst 736 dalabor håller tummarna, för vargarna och för våra andra rovdjur.

Mer läsning

Annons