Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många däggdjur i Europa hotade

Annons

Var sjätte däggdjursart i Europa löper risk att utrotas om inte den nuvarande trenden bryts, enligt en ny kartläggning.

Resultatet visar att EU får svårt att uppfylla målet att hejda artförlusterna fram till 2010.

Målet är självpåtaget och avser att vända den nedåtgående utvecklingen till sin motsats. Men däggdjursstudien, som utförts av experter inom Internationella naturvårdsunionen (IUCN), antyder att det krävs mycket kraftfulla insatser på kort tid för att förhindra ett misslyckande.

På den europeiska kontinenten och omkringliggande havsområden finns drygt 250 däggdjursarter. IUCN:s kartläggning ger vid handen att 15 procent av dessa är sårbara, starkt hotade eller akut hotade.

Inom den sistnämnda kategorin återfinns bland andra det spanska lodjuret, munksälen, saigaantilopen och rätvalen. Störst är oron för det spanska lodjuret som dels är en endemisk art _ den finns bara i Europa _ med en utbredning som begränsar sig till iberiska halvön. Populationen har krympt kraftigt och består i dag av bara 150 individer, vilket gör arten till det överlägset mest hotade kattdjuret på jorden.

Bland de starkt hotade arterna återfinns den europeiska minken, blåvalen och flera fladdermöss. Som sårbara räknas bland andra visenten, järven, isbjörnen och tumlaren. Järven har visserligen återhämtat sig i Sverige de senaste åren men den har en begränsad utbredning i Europa _ från nordligaste Skandinavien till norra Ryssland _ och stammen är relativt liten, bara drygt 1|000 individer.

Ännu värre är att antalet hotade arter snart kan öka i antal. I dagsläget minskar cirka 27 procent av de europeiska däggdjuren i antal, medan endast 8 procent ökar. Orsakerna är utarmning av djurens livsmiljöer, avskogning och alltför hård jakt.

TT

Mer läsning

Annons