Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många blev utan post

Annons

Halva Styrsjöbo fick ingen post i går. I Siljansnäs fösökte brevbäraren hitta plogade vägar för att dela ut så många försändelser som möjligt. Delar av Norr Lindberg blev en vit fläck på postkartan och efter mycket möda och stort besvär kom posten fram i Övermo och Edshult.

- Övermo och Eshult var helt oplogat och fullt med packad snö och is som gjorde det extra svårt att köra och komma åt lådorna, berättar Agneta Erkers när hon kommer åter till postterminalen i Leksand, nära två timmar senare än vanligt.

I normala fall skulle åtminstone nio av de tretton brevbärarna vara i full färd med att sortera morgondagens post vid det här laget, men eftersom endast två kommit tillbaka så har extrapersonal kallats in.

- Jag har kallat in fem extra personer och räknar med att det blir mellan 25 och 30 övertidstimmar att betala ut i dag, suckar postchefen Peter Jonspers och tar ytterligare ett samtal på mobilen från en brevbärare i snökaoset.

Det största problemet igår var inte den snö som föll under natten och morgonen, utan den packade is som låg under och som blivit till djupa fåror för bilarna att köra i.

- Det är så djupt att det skrapar i bilarna. Vi kan helt enkelt inte komma fram på vissa vägar, säger Peter Jonspers.

Hans Bergman, gatuchef på Leksand vatten, är medveten om problemet.

- Vi har hela snösvängen och lite till ute. Det olyckliga är att det är tö och kallt om vartannat. Isen måste hyvlas bort och vi kör så mycket vi bara kan. Dessutom måste vi också sanda eftersom det blir halt när det fryser på.

Varje gång hela snösvängen i Leksand kallas ut kostar det mellan 80 000 och 100 000 kronor. Redan nu har snöröjningsbudgeten för i år dragits över med en miljon kronor.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons