Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många besökte Fridsföreningens basar

Annons

Bland deltagarna på basaren märktes ett stort antal barn och ungdomar. Dalarnas Fridsförenings ordförande Taisto Kalliokoski förklarar att en stor del av föreningens verksamhet är inriktad mot just yngre.

- Vi har söndagsskola, bibelgrupper och barntimmegrupper, förklarar han.

Föreningen, som samlar så kallade gammallaestadianer, har cirka 175 medlemmar, och ungefär lika många barn under 15 år som deltar i föreningens möten och andra verksamheter. Därmed är Dalarnas Fridsförening, med säte i Bodarna, den största i Sverige. Dessutom har medlemstalet ökat under senare år.

Föreningen grundades 1970, i samband med att många finländare flyttade till Sverige och Gagnef. Då hade föreningen färre än 20 medlemmar. Sedan dess har många nya tillkommit, både genom inflyttning och genom tillväxt inifrån.

- Idag växer vi mest inifrån. Barnen som växer upp med rörelsen väljer oftast att själva bli medlemmar när de blir äldre, förklarar Taisto Kalliokoski.

Det var framförallt föreningsmedlemmar som deltog på basaren, även om de sex-sju basarer som Fridsföreningen årligen anordnar också lockar några utomstående.

-Men många svenskar känner just inte till någonting om oss. Många har hört talas om Laestadianerna i Norrbotten, som tillhör en annan gren av laestadianismen och där medlemmarna exempelvis inte får ha gardiner i hemmen. Många tror kanske att vi är likadana, men det stämmer inte alls. Våra hem ser ut precis som alla andras, säger Taisto Kalliokoski.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons