Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn hoppas på en vit jul

/

Lov är alltid otrygga för barn som lever med missbrukande föräldrar. Kring julen är det extra skört, med stora förhoppningar om både glädje och julklappar.
Mer än var tionde vuxen i Dalarna dricker riskabelt mycket. Men enligt en ny undersökning väljer två av fem föräldrar att skippa alkoholen i jul.

Annons

Det är nykterhetsorganisationen IOGT-NTO som låtit göra undersökningen, som alltså visar att två av fem föräldrar som firar jul med barn planerar att hoppa över alkoholen under helgen – 50 procent av mammorna och 30 procent av papporna firar en vit jul i år.

Fler unga föräldrar är nykterister och bland de unga papporna har antalet dubblerats, från 6 procent förra året till 11 procent i år, enligt undersökningen.

Det här är siffror som glädjer Lotta Olsson som arbetar på Dialogen, på socialförvaltningen i Falun.

– Lov innebär alltid otrygghet för barn som lever med föräldrar som missbrukar, för många av dem är skolan tryggheten, det är där de får omsorgen. Julen är mycket förväntningar, det finns en hel del som kan gå fel, säger Lotta Olsson.

Mycket är skört kring julfirande. Det gäller att klara sig ekonomiskt, det finns förhoppningar om julklappar och god mat. Det finns också förväntningar på trivsel, alla ska vara glada. Men att alla samlas kan innebära spänningar i ansträngda relationer, att ta till flaskan är ett sätt att slippa undan.

Socialförvaltningarna runt om i länet jobbar på olika sätt förebyggande och stöttande när det gäller missbruk. I Falun har Dialogen och Ungdomsviva stödgrupper för barn och ungdomar som växer upp med föräldrar som dricker eller drogar.

– Barn som växer upp i det här påverkas väldigt mycket. De får hela tiden ta hänsyn till den som har ett alkoholproblem, de anpassar sig, tappar ofta bort sig själva och får dålig självkänsla. De vet inte när det är okej att vara glada, eller tänka på sig själva, säger Lotta Olsson.

Hon konstaterar att det ofta är en tyst överenskommelse i familjen att tiga, man pratar varken med varandra eller med någon annan. Barnen lär sig ljuga om varför mamma inte kan skjutsa eller varför pappa inte kommer till det avtalade mötet.

Ett bärande budskap i stödgrupperna är: Du är inte ensam.

Ett annat budskap är: Det är inte ditt fel, du kan inte bota din förälder.

– Många barn tänker "om jag är lite snällare, så kanske...". De tror att de har ansvar och jobbar ibland heltid med att hälla ut sprit, säger Lotta Olsson och berättar om självstärkande övningar som lär barn och ungdomar att de har rätt att tänka på sig själva, och göra saker de mår bra av. Det är inte egoistiskt, det är en rättighet.

Stödgrupperna i Falun vänder sig till barn mellan 7 och 18 år. Man träffas 13 gånger. Till nästa termin blir det en barngrupp och en tonårsgrupp, men Lotta Olsson påpekar att också går att få enskilt stöd.

Fotnot. Lotta Olsson arbetar alla mellandagar. Har du frågor kan du nå henne på 023-823 91.

Mer läsning

Annons