Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många älgar infekterade av fästingar

Annons

Alla undersökta älgar under förra årets älgjakt bar på antikroppar. Samtidigt var en stor del av älgarna infekterade av bakterien, som kallas anaplasma. Undersökningen gjordes på ett 80-tal älgar som sköts i Småland, Västergötland, Sörmland och på Öland.

- Det finns inte en enda studie i Europa som visar så här hög förekomst av bakterien på hjortdjur, säger biträdande statsveterinär Jonas Malmsten.

Statens veterinärmedicinska anstalt bestämde sig för att undersöka bakteriens utbredning på grund av den öländska älgstammens problem med tillväxten. Fullvuxna älgar dör inte av fästingfeber, men det finns misstankar om att älgkalvar kan göra det.

- Det kan vara så att älgkalvar får en blodburen infektion och antingen dör av den eller kommer på efterkälken. Eftersom immunförsvaret påverkas av sjukdomen kan de bli mer mottagliga för andra infektioner, säger Jonas Malmsten.

Även andra djur, till exempel rådjur, hundar, får, hästar och kor kan smittas av bakterien. På 1990-talet blev det känt att också människor kan smittas av bakterien och drabbas av fästingfeber.

- För människor är den inte mycket att vara rädd för. Ofta missar man den. Diagnosen ställs inte över huvud taget, säger professor Pia Forsberg vid Linköpings universitet.

Med ett mildare klimat förlängs fästingarnas aktiva period. Det gör att de fästingburna sjukdomarna troligen kommer att få en allt större betydelse i framtiden, även fästingfebern, framhåller Jonas Malmsten.

- Det här är kanske något som ökar och man är inte helt på det klara med hur det påverkar. Men generellt är det så att unga djur klarar infektionssjukdomarna sämst, säger han. (TT)

Cecilia Klintö/TT

Mer läsning

Annons