Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många äldre vill dö värdigt

Annons

Jag fick många reaktioner på min debattartikel om att gå hädan på ett värdigt sätt (debattsidan den 1 juni). En gammal kvinna ringde mig och ville prata. Hon är över nittio år och bor i ett servicehus med anhöriga långt borta.

Damen har varit engagerad i ämnet i många år. Det började när hennes man blev mycket sjuk och inte fick den hjälp som både han och hustrun ville ha för att avsluta sitt liv. Hon har under årens lopp samlat på sig artiklar och även skrivit själv.

Hon upplever att hon aldrig har fått några vettiga svar. Kan det bero på att hon är gammal och ingen bryr sig om vad en äldre dam tycker?

Hon har pratat med en professor som uppmanade henne att svälta sig till döds vilket tar fjorton dagar. Hon skulle bara vara noga med att fukta läpparna! En av hennes vänner tog läkaren på orden och svalt sig till döds! Får man vara så cynisk när man svurit läkareden?

Med detta uttalande kan vi konstatera att den medicinska expertisen gömmer sig bakom läkareden, men tycker något helt annat när man pratar med dem privat.

Det vore bättre om de tog bladet från munnen och debatterade ämnet i sann demokratisk anda! Våra politiker har tydligen ingen uppfattning, eller så vågar de inte ha någon.

Fråga de äldre vad de verkligen tycker i ämnet. Hur skulle politikerna reagera om det skulle bli en majoritet för att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt?

Våra äldre ska inte behöva sitta ensamma och lida när de har, som de själva säger, levt klart. Mötet med denna underbara kvinna har fullständigt övertygat mig. Hon är inte ensam i sin generation som vill ha det så här!

MORGAN FORSSTRÖM

Mer läsning

Annons