Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många äldre ser bostaden som en pensionsförsäkring – "Riskerar att forma en övertro på boendet"

Bostaden är en form av pensionsförsäkring – det tycker 6 av 10 mellan 50-79 år som frågats ut i en ny Novus-undersökning som Skandia genomfört.

Annons
Många i åldern 50-79 ser bostaden som en pensionsförsäkring.Foto: Hasse Holmberg/TT

Fastighetsmarknadens utveckling gör dock att det blir ett vågspel att se boendet som en pensionsförsäkring.

"Den närmast eviga uppgången på fastighetsmarknaden riskerar att forma en övertro på boendet som ett tryggt pensionssparande. Tron på bostaden som pensionsförsäkring bygger dels på fortsatt uppgång och dessutom måste man sälja eller belåna bostaden för att kunna frigöra pengarna. Pensionssparande bör ske med god riskspridning och inte med blint fokus på fastighetsmarknaden", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en kommentar. 

Bostaden som en pensionsförsäkring att leva av blir en illusion

Undersökningen visar att närmare 5 av 10 heller inte kan tänka sig att flytta till mindre eller enklare boende med avsikt att få mer pengar att röra sig med.

"Bostaden som en pensionsförsäkring att leva av blir en illusion för en majoritet eftersom de inte kan tänka sig att flytta och därmed använda pengarna. De som äger sin bostad har därmed ett motsägelsefullt förhållningssätt till sin ”pensionsförsäkring”, säger Mattias Munter.

4 av 10 svarar bostaden som pensionsförsäkring eftersom det är en säker investering.

Om undersökningen: Målgruppen är allmänheten 50-79 år. Totalt har 1 121 intervjuer genomförts. Undersökningen har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverige-panel.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons