Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mando Diaos konsert avbröts av ras

Annons

- Det här är faktiskt svårt att förstå. Vi är nog fortfarande lite chockade, förklarade sångaren Gustaf Norén i Mando Diao.

Trots att Gustaf Norén och de övriga i Borlängebandet hunnit få flera timmars distans till olyckan verkar den fortfarande vara närmast ofattbar.

- Vi var inne på fjärde låten då det hände. Jag har aldrig ens hört talas om något liknande. Visst har folk ibland tryckt på ordentligt framför scen, men att golv rasar trodde jag inte var möjligt, säger Gustaf Norén.

I konsertlokalen fanns 815 personer då en drygt tio kvadratmeter stor sektion av golvet gav vika, mitt under rockkonserten. 25 ungdomar drogs med i fallet på nästan tre meter till våningen under, där de möttes av ett betonggolv.

- Vi har tänkt mycket på vad som kunde hänt. Nu var det i varje fall ingen som dog, konstaterar Gustaf.

Allt gick mycket fort:

- Inledningsvis såg vi bara att folk inte stod upp längre. En första tanke var att de lagt sig på golvet. En i publiken började signalera "Bryt!" och vi förstod snart att något allvarligt inträffat, säger Gustaf Norén.

- Vi bad folk lugna sig, men då var det redan kaos, fortsätter Gustaf.

Bandet funderade en hel del på dem som skadats.

- I stället för att ha roligt och få en fin musikupplevelse hamnade de på sjukhus. Det måste vara en mardröm, säger Gustaf.

Innan Mando Diao åkte hem på söndagen hälsade de på de skadade på sjukhuset.

När blir nästa spelning?

- Det är på Grammisgalan, nu på tisdag. Då ska vi bara spela en låt och det kanske räcker. Jag vet inte alls hur vi kommer att reagera när vi kommer upp på scenen nästa gång.

- Säkert kan det kännas konstigt att stå där efter vad som hände här i Umeå. Men efter Grammisgalan är vi lediga ett par veckor, förklarade Gustaf Norén.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons