Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man känner sig behövd"

Annons

Helené Danielsson blev den första plusjobbaren i länet.

Den 2 januari började hon sin anställning hos länsstyrelsen i Falun.

-Det blev så himla bra här. Tiden går så fort om dagarna, säger hon.

Redan i november började hon jobba hos länsstyrelsen. Då fick hon fick ett kontorsrum med namnbricka vid dörren. Den första månaden var hon praktikant men siktet var inställt på att det skulle bli ett plusjobb.

Det startade med att hennes arbetsförmedlare frågade henne om hon var intresserad av ett plusjobb och var det i så fall skulle vara.

Helené Danielsson svarade att hon helst ville till länsstyrelsen. Det passade bra för myndigheten och hon fick komma och prata med personalchefen och sedan blev det praktik och jobb.

Hon kommer främst att arbeta med kontorsservice. Hennes tjänst är utöver de ordinarie och hon får sina uppdrag från övriga anställda. De kan behöva hjälp med att sammanställa listor, skriva ut fakturor och göra utskick. Hon får också göra inhopp i receptionen och växeln.

Hon lägger upp jobbet själv och handlar det om mer omfattande arbetsuppgifter kan hon rådfråga sin chef om hur och när hon ska göra det.

Naturligtvis hoppas hon på att få fortsätta sin anställning när de två åren har gått. Hon vet att hon inte är garanterad en tjänst. Hon tänker jobba på och lära sig de olika arbetsuppgifterna.

Hennes inkomster kommer att öka betydligt i och med att hon får plusjobbet. Hon går från a-kassa till avtalsenlig lön.

Helené Danielsson flyttade från Lidköping till Dalarna hösten 2003. Hon fick ett vikariat hos Dalarnas försäkringsbolag. Hon var deltidsarbetslös under en period och har efter det gått utan jobb fram till november 2005. Hon saknade arbetskamrater under den tiden och hade dålig ekonomi. Hon tyckte ändå att det var en meningsfull tid. Hon fick möjlighet att ta hand om sin femårige son. Hon tycker plusjobbet ger henne en chans till utveckling.

- Man känner sig behövd och uppskattad och det är meningsfullt, säger Helené Danielsson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons