Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man i skottsäker väst ska ha gått in på skola och låtsats vara polis – ska sedan ha rånat och misshandlat elev

Mannen ska, maskerad och med skottsäker väst, ha gått in på en skola i Västerbergslagen, sagt att han var polis och hämtat tre unga personer. Sedan ska gruppen ha begett sig till en annan skola där de uppges ha rånat och misshandlat en elev.

Annons

Det var i början av december som en man i 25-årsåldern ska ha klivit in på en skola i Västerbergslagen.

Mannen, som ska ha varit iklädd en skottsäker väst, uppges ha lurat personalen genom att säga att han var polis och hade i uppdrag att hämta tonåringar från skolan – något han också sedan ska ha fått göra.

Tillsammans med de tre ungdomarna – två kvinnor och en man – ska han sedan ha begett sig till Högbergsskolan i Ludvika där de två kvinnorna ska ha stämt träff med en manlig elev.

Det var här på baksidan av A-huset vid Högbergsskolan som 25-åringen ska ha rånat och misshandlat en elev.

Väl på plats ska mannen i 25-årsåldern, som nu även ska ha varit maskerad, ha tvingat till sig en mobiltelefon från den omyndige eleven genom att hota att skjuta honom. Efter att ha tagit telefonen ska mannen sedan ha misshandlat eleven genom att trycka in honom hårt mot en dörr och ge honom ett knytnävsslag i ansiktet.

Nu åtalas mannen, som ej är hemmahörande i länet, vid Falu tingsrätt misstänkt för rån samt föregivande av allmän ställning.

De två unga kvinnorna, båda hemmahörande i Västerbergslagen, åtalas i sin tur för anstiftan av rån – detta då de misstänks ha planerat och organiserat det aktuella rånet samt förmått mannen i 25-årsåldern utföra det.

I andra hand yrkar åklagaren på att de ska dömas för medhjälp till rån då denne menar att de i vart fall utövat påverkat händelseförloppet genom att ta kontakt med eleven, stämma träff med denne samt förmå honom att komma ut ur skolan.

De misstänks även för olaga hot då de, dagen innan det misstänkta rånet, ska ha skickat ett meddelande till eleven med texten: "Håll käften och gå och lägg dig annars sparkar jag ansiktet av dig".

Även den unge mannen som 25-åringen ska ha hämtat på skolan är misstänkt för medhjälp till rån då åklagaren anser att denne, med sin närvaro, stärkte mannen i hans brottsliga verksamhet samt då han efter rånet ska ha burit mannens väska innehållandes bland annat ett klädesplagg från rånet.

Som bevis läggs bland annat flera vittnesförhör, fotografier, inspelning av samtal samt beslagsprotokoll fram. Samtliga åtalade förnekar dock brott.

Mannen i 25-årsåldern åtalas även för ringa narkotikabrott och två fall av brott mot knivlagen då han ska ha haft 1.01 gram cannabisharts, 15 tabletter klanazepam, ett knogjärn samt en kniv.

Några dagar innan det misstänkta rånet ska han dessutom, i samband med att han blev omhändertagen enligt lagen om berusade personer, ha krängt med kroppen, dragit in armarna, sparkat mot en vägg och tryckt bakåt för att hindra poliserna. Därmed läggs även åtalspunkten våldsamt motstånd till på listan.

Mannen själv erkänner narkotikabrott och brott mot knivlagen men förnekar våldsamt motstånd.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons