Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man frikänns från misstankar om våldtäkt och grov kvinnofridskränkning

En man i 40-årsåldern var misstänkt för flera grova brott mot sin hustru. Brotten skulle ha begåtts i Falu kommun och Gagnefs kommun de senaste åren.
Falu tingsrätt anser dock att bevisningen mot mannen inte håller och därför frikänns mannen från samtliga brottsmisstankar. Mannen har förnekat brotten.

Annons

Falu tingsrätt har frikänt en man från Falu kommun som misstänktes för flera grova brott mot sin hustru. Brotten skulle ha begåtts i Gagnefs och Falu kommun, men tingsrätten anser att bevisningen mot mannen inte håller.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fly kylan och ta en fika: Här är kaféerna i Dalarna som är med i White Guide

Sälj dina prylar och klara fattiga januari – här är de hetaste sakerna att kränga

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Den numera frikände mannen är i 40-årsåldern och bosatt i Falu kommun. Brotten som han misstänktes för skulle ha begåtts mot mannens hustru och dotter och skulle ha begåtts i Gagnefs kommun och Falu kommun. Mannen har hela tiden förnekat brott i samtliga fall.

Den grova misshandeln skulle ha inträffat i december 2013, den grova kvinnofridskränkningen under 3,5 år, mellan mars 2014 och september 2017, våldtäkten skulle ha begåtts i augusti 2017 och det olaga hotet i september 2017.

Den grova misshandeln var det första brottet som mannen misstänktes för. Kvinnan hade uppgett att mannen knuffat henne nerför en trappa. Mannen själv hade uppgett att kvinnan halkade i trappan och att han själv inte ens var hemma när detta hände.

Falu tingsrätt konstaterar att rättsutlåtandet hävdar att att "frakturen knappast kan ha uppkommit på det sätt som målsäganden uppgett även om det enligt rättsutlåtandet inte är uteslutet".

Tingsrätten skriver även följande i sin dom: "Dessutom framstår det som märkligt att målsäganden i samband med ett tidigare brottmål, där NN var åtalad för att ha misshandlat henne, på särskild fråga från förhörsledaren uppgett att händelsen i december var en olycka samt att ingen knuffat eller gjort henne illa".

Även när det gäller misstankarna om grov kvinnofridskränkning anser tingsrätten att bevisningen inte håller. Ord står mot ord och de enskilda händelserna, som kvinnan har berättat om, har inte kunnat bevisas.

Detta gäller även misstankarna om våldtäkt samt olaga hot, som mannen skulle ha framfört i ett telefonsamtal till sin dotter, men att det skulle ha varit hustrun som han hotade – via telefonsamtalet.

Falu tingsrätt frikänner därför mannen från misstankarna om grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt samt olaga hot.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons