Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man begärd utlämnad för krigsbrott

Annons

En 33-årig man har begärts utlämnad från Sverige misstänkt för grovt rån och grov våldtäkt i Bosnien-Hercegovina under kriget 1993. Mannen, som var soldat under kriget, nekar till brott.

Den misstänkte mannen anhölls den 1 mars i Göteborg. Tingsrätten fastställde anhållandet, och justitiedepartementet kom fram till att beslutet var lagligen grundat. Mannen har sedan dess varit frihetsberövad i avvaktan på att en begäran om utlämning skulle komma från Bosnien-Hercegovina.

Den begäran skulle komma in senast den 5 april, vilket också skett.

Mannen är sedan tidigare häktad i sin utevaro i Bosnien, och har befunnit sig en okänd tid i Sverige sedan han flytt landet.

Lokala myndigheter i Bosnien misstänker att mannen är en av tre soldater som bröt sig in hos en familj natten mellan den 15-16 oktober 1993 i Gradiska, nära gränsen till Kroatien. I huset fanns fem till sju personer, en familj och flera gäster.

En man stannade utanför huset med ett automatvapen och vaktade utgången. Därefter ska den då 19-årige mannen och en annan soldat ha gått in, beväpnade med bajonetter. Därefter misstänker de bosniska myndigheterna att männen har våldtagit två kvinnor, samt under vapenhot tvingat till sig smycken och andra lättare värdesaker från de som fanns i hemmet.

Etniska motsättningar kan ligga bakom brottet, då offren har muslimskklingande namn.

De andra två männen har tidigare dömts för rånet i Bosnien.

Mannen nekar till brott, och motsätter sig utlämningen. Ärendet måste nu behandlas skyndsamt, då preskriptionstiden för de brotten mannen misstänks för är 15 år.

Ärendet hanteras av åklagaren Mats Sällström vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg. Häktningsförhandling mot mannen kommer att hållas på söndag.

TT

Mer läsning

Annons