Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammans mat påverkar foster olika

Annons

Vad mamman äter under sin graviditet påverkar det växande barnet olika beroende på om det är en pojke eller en flicka. Ny forskning visar dessutom att dagens kostråd till gravida kan vara otillräckliga.

Näringsfysiolog Nina Jansson har i sin avhandling noga följt dels 49 gravida kvinnor, dels utfört försök på råttor. I båda fallen blir slutsatsen att det som mamman stoppar i munnen får återverkningar på livet i livmodern.

För människans del verkar det som att pojkfoster och flickfoster delvis reagerar olika på eventuella skevheter i mammans kost. Flickor fick högre födelsevikt om mamman hade ett högt intag av enkelomättade fetter (som finns i bland annat raps- och olivolja, nötter och avokado) under graviditeten medan pojkfoster snarare ökade i vikt om mamman ökade sitt kolhydratintag.

Hennes studie visade, liksom tidigare studier har gjort, att mammor som var överviktiga eller feta i början av sin graviditet eller som hade ett högt kaloriintag löpte ökad risk att föda barn med hög födelsevikt. Hög födelsevikt ökar risken för diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck senare i livet.

Hon tror att framtidens kostråd till gravida kvinnor kan komma att ändras så att de passar också för överviktiga. I dag rekommenderas alla kvinnor att öka sitt dagliga energiintag med 500 kilokalorier en bit in i graviditeten, men mycket pekar mot att den som väger för mycket inte bör göra detta. Men först måste forskarna få bättre kunskaper om hur moderkakan egentligen fungerar och hur den påverkas av mammans kost och hormoner.

TT

Mer läsning

Annons