Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman frikänd

Annons

44-åringen åtalades i början av året för grov fridskränkning av sin son. Även mamman åtalades då för medhjälp till grov fridskränkning.

44-åringen skulle systematiskt vid upprepade tillfällen från januari 2003 till november i fjol misshandlat och hotat honom samtidigt som mamman låtit bli att ingripa.

Men Falu tingsrätt gör alltså en annan bedömning.

Tingsrätten konstaterar att det rör sig om en familj med komplicerade relationer, främst mellan 44-åringen och den tonårige sonen.

Att sonen skulle blivit systematiskt misshandlad sedan 2003 styrks inte av de många vittnen som hörts i Falu tingsrätt. Flera anser tvärtom att sonen kan överdriva och manipulera.

Tingsrätten dömer därför 44-åringen på de punkter han erkänt. Han har medgett att han slagit sonen i magen vid ett tillfälle och i ansiktet en gång. Någon fridskränkning är det inte, enligt tingsrätten, men ett så allvarligt brott att det - trots att det inträffade för länge sedan - bör bestraffas med fängelse.

Att 44-åringen hotat med att slå in sonens tänder erkänner han inte. Däremot medger han att han sagt: "passa dig", "nu ligger du risigt till" och "är du uppkäftig, ska du ha en smäll".

"Passa dig" anser rätten inte är något olaga hot, men de övriga uttalandena gör att 44-åringen också döms för olaga hot.

Förutom fyra månaders fängelse döms 44-åringen till att betala sonen 10000 för kränkning och 3000 för sveda och värk.

När det gäller åtalet mot mamman så ogillas det helt.

Tingsrätten anser bara det bevisat att hon vetat om slaget i magen, men inte förrän långt efteråt och inte heller hur pass allvarligt det var. Hon frikändes därför helt i går när domen föll.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons