Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mamma kommer att supa ihjäl sig" Nästa del: Ungdomarna super mest av alla

Annons

När Mattias var liten drack hans mamma i perioder. Nu super hon nästan jämt. Men hon vill inte ha hjälp. Det är för jobbigt att ta tag i, lättare att dricka bort ångesten en stund.

Mattias har flera gånger försökt få sin mamma omhändertagen genom att vända sig till kommunens socialtjänst. Men utan resultat.

-Det är en fruktansvärd sorg att se mamma tyna bort, säger han.

Enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, finns det vissa kriterier som ska uppfyllas för att en person ska tvångsomhändertas.

Om den beroende behöver vård för att komma ifrån sitt missbruk, om någon utsätter sin eller andras hälsa för allvarlig fara eller om personen kan förstöra sitt liv genom missbruk, ska en utredning om tvångsvård dra i gång.

-Ofta väljer personen att frivilligt gå med på vård för sitt beroende och då blir det ingen tvångsvård, säger Peter Krantz rådman på länsrätten.

Och det här har Mattias mamma satt i system. Varje gång socialtjänsten pratat med mamman om tvångsvård, har hon sagt att hon vill ha vård. Det betyder att vården är frivillig, då är det inte längre är tal om tvångsvård och utredningen avslutas. Mamman har sedan skrivit in sig frivilligt på behandlingar och sedan skrivit ut sig och fortsatt dricka.

-Socialtjänsten har ett ansvar att se till att inte folk super ihjäl sig, säger Peter Krantz.

-All vård ska försöka vidtas på frivillig basis. Men om socialnämnden ser att en person gör så här gång på gång bör man börja fundera över tvångsvård, säger han.

-Mamma har slagit sig på fyllan, kört rattfull och hon super sig redlös så hon inte kan äta eller dricka. Hon borde få hjälp, säger Mattias.

Mattias är kritisk till den vård socialtjänsten erbjuder missbrukare.

-Mamma får inte den vård hon behöver. Det finns inte tillräcklig kunskap om alkoholism, säger han.

-Jämför man med någon annan sjukdom, till exempel cancer, skulle man inte ge upp förrän personen svarade på behandlingen.

Fotnot: Mattias namn är fingerat.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons