Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma får gå före jobbet

Annons

Svar till Magdalena Ekdahl, 14 december:

Du har valt att missförstå mig. Mamma, 89 år, bor inte på servicehus - det lade Borlänge kommun ned för ett par år sedan för att spara in en sjuksköterska i huset, läkare som kom en gång i veckan, kostnader för sjukvårdsmaterial, bland annat blöjor.

Servicehusen gjordes om till vanligt boende för seniorer. Som andra hemmaboende som behöver detta har mamma hemtjänst.

Blöjorna, som min insändare handlade om, skrivs ut på recept av därtill utbildad distriktssköterska på vårdcentral (det vill säga landstinget). Typ av blöja och behov ska, planeras i samråd med personen det gäller eller anhörig. Planeringen ska följas upp - behovet kan ju ändras.

Det är det som missats i mammas fall. Hennes blöjor tog slut därför att vårdcentralen beräknat 2 1/2 blöja per dygn när mammas verkliga behov är upp till åtta per dygn.

Sedan kan jag berätta, att jag självmant "tagit mig mamma om halsen". Sedan flera är jag oavlönat vårdbiträde hos mamma, minst motsvarande halvtid, byter blöjor med mera.

Trots mina insatser betalar mamma maxtaxa på grund av god pension och en sparad slant, som dock krympt eftersom mamma står för mitt dubbla boende. Jag tror mamma betalar den högsta faktiska timkostnaden i kommunen.

För att klara detta, har jag i flera år arbetat halvtid på mitt jobb långt från Borlänge.

Min arbetsgivare kräver nu att jag återgår till heltid. Jag har därför sagt upp mig för att kunna vara hos mamma den tid hon har kvar. Den 1 mars 2006 blir jag arbetslös.

Någon anhöriganställning hos kommunen kan jag nog inte räkan med - Borlänge är mycket restriktivt med sådana anställningar.

I mitt fall kan man nog inte säga som du gör, Ekdahl, att jag satt henne på institution för att förverkliga mig själv. Tvärtom har jag valt att avveckla mitt långa yrkesliv för mammas skull.

VÅRDANDE DOTTER

Mer läsning

Annons