Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsmål är årets julbok

Annons

Det är föreningen Talô mâlungsmål som lagom till jul kommit ut med en tjock ordbok, resultat av 20 års arbete.

Det började med att Olle Janbell och andra intresserade Malungsbor satte igång med en språkcirkel för att sätta Malungsmålet på pränt.

Resultatet blev tre tjocka pärmar med 9500 ord, uttal och förklaringar. Janbell, som var en framsynt person och med sin tid, skrev också in alltihop på den tidens moderna datorer och disketter.

Men lika fullt sprang utvecklingen förbi. När det var dags att ta reda på allt datoriserat material var det för gammalt. Nya datorer och program kunde inte läsa disketterna.

-Så det blev litet till att börja om från början. Här har Elisabet Larsson gjort ett verkligt häst- arbete. Hon har under tre år skrivit in alltihop igen, berömmer Kurt Jonsson, som redigerat och med ett 40-tal teckningar illustrerat den nya boken.

Boken ges ut av den lokala språkvårdsföreningen Talô mâlungsmål, som har cirka 120 medlemmar och många av dem har på olika sätt bidragit till att boken kommit till.

Den är klar lagom till jul och tros bli en årets julklapp i Malung. Ett par hundra exemplar är beställda redan innan boken var färdig. Upplagan är 800 exemplar.

-Boken är efterfrågad i Malung, men också av många utflyttade som vill hålla dialekten levande, både här i Sverige och borta i Amerika, säger Kurt Jonsson.

Drömmen är också att boken ska kunna bli ett verktyg i skolan för att hålla Malungsmålet levande bland de som nu växer upp.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons