Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungskillar bakom största datorpartyt

Annons

-Att det skulle utvecklas så här hade vi inte en aning om då vi i mitten av 90-talet under en helg ordnade den första datorträffen. Det var i Vi ungas klubblokal i Malung med några datorintresserade kompisar, säger Kenny och Martin.

I dag jobbar de båda året runt med allt kring Dreamhack. Kompisträffen har växt till heltidsjobb, som de lever på båda två. En tillställning som väcker uppmärksamhet i världen och som blivit något av datafolkets egen Hultsfredsfetival.

Dreamhack har en vinter- och en sommarträff.

-Vinterträffen är den största och sedan 2004 är den officiellt världens största datorparty, noterad i Guinness rekordbok. Förra året förbättrade vi rekordet och i år har vi växt ytterligare, berättar de.

Från hela Sverige, och även från andra länder, kommer ungdomar till Dreamhack i Jönköping för att spela, chatta, tävla och umgås kring sina egna medburna datorer. De kan även se på utställningar och uppträdanden.

Över 7300 datorer är sammankopplade i ett gigantiskt nätverk med över 70 kilometer kablar, som arrangörerna och deras 350 frivilliga funktionärer dragit ut.

Från den första träffen hemma i Malung har Dreamhack växt hela tiden. När Vi Ungas lägenhet var för trång flyttade de först till gymnasieskolans matsal i Malung.

När den var urvuxen blev nästa anhalt Kupolen i Borlänge där Dreamhack växte vidare åren 1997-2000. Där fick de som mest plats för 2700 datorer.

Sedan 2001 hålls partyt, som väl numera snarare bör kallas datorfestival, i Elmiamässan i Jönköping. Arrangemanget fortsätter att växa så det knakar.

Förra årets rekord var 6000 datorplatser. I år är det cirka 7300 platser, som sålts slut långt i förväg. Arrangörerna räknar med att få över 10000 besökare.

Dreamhack nyttjar i år tre av de fyra stora hallarna på mässan i Jönköping så det finns möjligheter att växa vidare. Dreamhack har inte slagit i taket ännu.

-Vi trodde nog att tiden för datorpartyn, eller lan-partyn, skulle vara över då alltfler fick bredband och därmed möjlighet att göra alltmer med sina datorer hemifrån. Men det kanske är som med till exempel fotboll. Man kan se det mesta hemma i tv-soffan, ändå fylls de stora arenorna, för det är något annat med känslan och atmosfären att vara på plats just där det sker, funderar Malungs två förgrundsfigurer i it-världen.

Samtidigt är de förvånade över att deras enkla kompisträff i en lägenhet i Malung hade sådan växtkraft att den blev störst i världen.

Givetvis har de fått jobba hårt för att nå denna position, och sett till att ta vara på möjligheterna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons