Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs lokal-tv från ny studio

Annons

Jörgen Danielsson har varit Malungs tv-pionjär. Han startade lokalkanalen, driver den fortfarande och ser utvecklingsmöjlighet.

- Jag började göra ljudfilm och video. Då var steget inte så långt till lokal-tv när den febern härjade som mest i början av 90-talet, berättar Jörgen.

TV Malung når cirka 2 000 hushåll i centrala Malung via kabel. Sedan något år finns kanalen också på nätet och där kan man titta på alla program. Det händer också att man sänder direkt, bland annat under sommarens stor begivenhet i Malung, dansbandsveckan.

- Om jag får skryta litet så var jag faktiskt före både SVT och TV4 med att ha filerna ute på nätet, berättar Jörgen.

Den lokala tv-kanalen har under alla år haft ett gott samarbete med det kommunala bostadsbolaget Malungshem där en hel del av de kabelanslutna hushållen finns. Sändningarna har också skett från en av bostadsbolagets lokaler.

- Men studion har jag haft hemma i bostaden och det har varit praktiskt då man haft små barn. Nu känns det rätt att flytta till en ny tv-studio och kunna utveckla ljudstudion som jag har hemma, säger Jörgen.

Tillsammans med hustrun Bente sköter han det mesta i lokal-tv:n. Ibland tar de in extra personal och praktikanter.

Han ser positivt på framtiden och den nya studion är en plattform för att gå vidare. Ett samarbete har inletts med TV Sälen och samarbete i någon form av utbildning diskuteras även med gymnasieskolan i Malung.

Som några av kanalens höjdpunkter under de tio år som gått nämner Jörgen inslag med några av bygdens riktiga profiler - Jofas grundare Niss Oskar Jonsson, skidkungen Sixten Jernberg, riksspelmannen Wille Toors, kluriga gubben Forsmans Olle och konsthantverkaren Anna-Britta Andersson.

I ett speciellt jubileumsprogram, som börjar under julhelgen, ska TV Malung titta tillbaka i arkivet från de gångna tio åren med Vild Hasse och Täpp Lars som lokala ciceroner.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons