Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerdalarnas flygklubb bjöd niondeklassare på flygdag

/
  • Uppvisning. Dagen till ära hade klubben ordnat ett besök av en JAS 39 Gripen. Bakom spakarna satt Västerdalsbördige piloten Fredrik Erikssson från F7 i Såtenäs.
  • Blivande piloter? Elias Brindbergs, Robin Kristiansen, Mattias Bender och Markus Hederskog var fyra av de elever som flygklubben nu hoppas få som medlemmar.
  • Piloter. Stefan Holm och Kjell Dalsheim var två av de medlemmar i Västerdalarnas flygklubb som fanns på plats för att berätta om klubbens verksamhet.

Annons

För tredje året bjöd Västerdalarnas flygklubb in niondeklassare från flera skolor till en flygdag. Idén till arrangemanget föddes när flyget firade 100-års jubileum för något år sedan. Då frågade Smedbergsskolan om klubben ville komma på besök och berätta om flyg. Men klubben ordnade istället en flygdag för eleverna vid flygfältet.

- De lottade ut flygningar under dagen och hälften av eleverna fick följa med upp och flyga i ett motorflygplan. De flög i ungefär tio minuter och flög över Vansbro. Det var en riktig höjdardag, berättar Ingrid Ezelius som är lärare på Smedbergsskolan.

De omkring 100 eleverna som deltog i flygdagen blev indelade i flera grupper, de fick sedan gå runt på olika stationer och lära sig mer om klubbens verksamhet. Syftet med dagen var också att eleverna skulle få se teknik i praktiken.

- Vårt syfte var att visa dem hur flygklubben ser ut och verksamheten vi har, samt att berätta lite om flyget. Försvarsmakten var också med och berättade om de yrkesval som finns inom flyget. Vi hoppas att många av eleverna blev intresserade av flyg, berättar Kjell Dalsheim som är ordförande i flygklubben.

Det exklusiva besöket av JAS 39 Gripen var möjligt genom de fina kontakter klubben har med flygvapnet sedan tidigare, bland annat genom den stora flygfesten man anordnat många gånger.

- Vi har bra kontakter med flygvapnet och de är ute och övar varje dag. Nu hade de övningar i området i närheten. Dessutom har piloten anknytning till Järna.

- Jag tror eleverna tyckte att det var skoj att vara med på flygdagen. Det blev lite dåligt väder under dagen, men de som vann en flygning och inte hann få flyga kommer att få flyga senare.

Fakta: Västerdalarnas flygklubb:

• Västerdalarnas flygklubb bildades år 1936 och har både motorflygsektion, segelflygsektion och modellflygsektion.

•Klubben har cirka 230 medlemmar.

•Nästa stora flygfest planeras till år 2009. Förra årets stora flygfest lockade 28 000 besökare under två dagar!

•Läs mer om klubben på: www.ksak.se/klubbar/VasterdalarnasFK

Mer läsning

Annons