Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägskäl för sparkfabrik

/
  • Fortfarande tillverkas det sparkar i Äppelbo på ett hantverksmässigt sätt och Eljan Bertilsson hoppas kunna överleva ett tag till, även om Vansbro sparkfabrik nu är ensamma i landet att tillverka sparkar  Foto: Sven Thomsen
  • Eljan Bertilsson, Vansbro sparkfabrik, står lite i ett vägskäl. Han överväger att själv ta över försäljningen av sparkar och rikta sig via nätet direkt till kunderna.  Foto: Sven Thomsen
  • Karin Johansson och Eljan Bertilsson, Vansbro sparkfabrik, med några av de detaljer som behövs för att det ska bli en färdig spark.  Foto: Sven Thomsen

Annons

Vansbro sparkfabrik är unik på många sätt, i en tid när lågprisvaror väller in från Kina, så tillverkas sparkarna i Vansbro på i stort sett samma sätt som de alltid gjort. Det mesta sker hantverksmässigt och sparkarna monteras manuellt.

- Vi är ensamma i Sverige om att tillverka sparkar, det är inte så många år sedan det fanns ett 20-tal tillverkare, konstaterar Eljan Bertilsson.

I runda tal ligger försäljningen på omkring 7 000 sparkar om året och företaget omsatte under 2009 2,6 miljoner kronor.

Eljan Bertilsson har drivit företaget under åtta år. Han köpte då företaget, som hade lokaler i Vansbro, och flyttade hela verksamheten till Äppelbo.

I dag tillverkas sparken i fyra olika storlekar, vilka i grunden är samma modell. Dessutom finns det en som är ihopfällbar och kan läggas in i en bil.

Tidigare tillverkades en modell som hade sitt ursprung i Orsa och därmed också kallades Orsasparken.

- För några år sedan fick vi problem med att få fram medar till den och då beslutade vi helt enkelt att lägga ner den modellen, säger Eljan Bertilsson.

Även om Vansbro sparkfabrik egentligen inte har några konkurrenter så är marknaden hårt pressad.

- En ny spark kostar en tusenlapp i butik, då vill staten ha 200 och sedan vill handlaren ha hälften av det som är kvar, det blir inte mycket kvar åt oss, konstaterar Bertilsson.

Detta gör att företaget står i lite av i ett vägskäl, antingen att börja marknadsföra produkterna hårdare eller att själva sköta försäljningen.

- En möjlighet som jag tittar på är att börja sälja på nätet och leverera direkt till kunden, det skulle vi tjäna på alla inblandade, utom handlarna då.

Det som håller tillbaka honom är att han kanske tappar många handlare om han börjar sälja på nätet.

- Men faktum är att jag skulle kunna sänka priset rejält i förhållande till vad de kostar i handeln och tjäna mer per spark.

I dag är det ungefär en handfull anställda plus Bertilsson som jobbar i företaget under halva året.

- Resten av året är jag ensam i företaget.

Fotnot: Orsasparken tillverkades ursprungligen av Bertals & Co i två modeller. På den populäraste "Renen" var medens främre del utsmidd så att sparken bar bra även på skare. Det är den enklare modellen "Älgen" som numera tillverkas i Åppelbo.

Mer läsning

Annons