Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underkänt för Lilla Pensionatet

/
  • Stängt. Sedan i november har Lilla Pensionatet i Lindesnäs varit stängt sedan kommunens miljö- och hälsoinspektör och nu även länsstyrelsen ansett att pensionatet inte uppfyller kraven för livsmedelshantering.
  • Stängt. Sedan i november har Lilla Pensionatet i Lindesnäs varit stängt sedan kommunens miljö- och hälsoinspektör och nu även länsstyrelsen ansett att pensionatet inte uppfyller kraven för livsmedelshantering.

Annons

Beslutet om att inte godkänna den forsatta verksamheten vid Lilla Pensionatets togs sedan företaget i slutet av november ansökt om ett godkännande av livsmedelsanläggningen.

Miljö- och hälsoinspektören Harald Holmström gjorde då bedömningen att livsmedelshanteringen vid pensionatet innebär mer än små hygieniska risker och är tillräckligt omfattande för att anläggningen måste godkännas innan någon fortsatt verksamhet får bedrivas.

– Den första ansökan var så undermålig att det inte gick att ta ett beslut i ärendet. Vi bad då om en komplettering men inte heller den gav någon klarhet i våra frågor utan vi beslutade att istället göra en inspektion på plats, säger Harald Holmström.

Inte heller inspektionen på plats gav dock enligt Holmström någon tillfredsställande klarhet över ägarnas planer för att lösa de brister som förhindrade att ett godkännande skulle kunna utfärdas.

– Visserligen har regelverket blivit strängare men samtidigt har också möjligheterna blivit större att lösa problem på ett mer flexibelt sätt. Numera ställer det ändå högre krav på kunskapen att hantera reglerna genom egenkontroll och skriftliga rutiner och det är där det brister, säger Harald Holmström som efter besöket på plats beslutade att avslå företagets ansökan.

Lilla Pensionatet, som ägs av Annelie och Ingvar Karlsson från Smedjebacken, bedriver uthyrning av boende med frukostservering, matservering vid beställningar, julbord och även lunchservering under sommartid. Ägarna har nu överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.

– Pensionatet har varit igenbommat sedan i november. Vi har inte kunnat ta emot några boende och de planerade julborden tvingades vi ställa in. Ekonomiskt är det naturligtvis en katastrof och att försöka att reda ut problemen är som att köra huvudet i väggen. Just nu känns det bara deprimerande, säger Annelie Karlsson som köpte pensionatet i november 2005.

– Om länsstyrelsen går på kommunens linje har jag inget annat val än att sälja. Kommunen pratar om att hjälpa småföretagare men så är det verkligen inte!

Mer läsning

Annons